Annonse
SKAPER STORM: Jarle Heitmann er leder i Aps kommunestyregruppe, Tone Myklevoll er nestleder. Begge sier nei til Arctric Center, og søndagens Nordlys-måling viser at begge er kraftig på kollisjonskurs med egne velgere. Foto: Torgrim Rath Olsen

De har vendt ryggen til egne velgere

Arbeiderpartiet i Tromsø har svekket seg selv, og styrket de fleste av sine politiske konkurrenter.

Med sju mot en stemme sa Arbeiderpartiets kommunestyregruppe fredag kveld nei til reiselivsprosjektet Arctic Center. Det skjer i en tid der byen i verste fall styrer mot massearbeidsløshet etter bråstopp i turismen.

Søndagens meningsmåling, som Infact har utført for Nordlys, viser at Arbeiderpartiets folkevalgte i Tromsø har tatt en avgjørelse som er dramatisk i utakt med sine egne velgere.

Ikke overraskende viser bakgrunnstallene at Ap-gruppen med Jarle Heitmann i spissen er langt mer på linje med Rødt, MDG og SVs velgere i synet på Arctic Center, enn med Arbeiderpartiets eget velgergrunnlag. En stor del av de spurte mener også at det var uheldig av Ap å endre standpunkt i saken.  

Samtidig faller Ap til 17 prosents oppslutning totalt i Tromsø.  Det samsvarer dårlig med at Ap-ordfører Gunnar Wilhelmsen faktisk har fremstått som en hardt arbeidende og tillitsvekkende leder under korona-krisen, med sine daglige pressekonferanser. Ikke minst har håndteringen av karantene-reglene vært populært i byen.

Det normale er at ledere øker sin oppslutning i krisetider. Når det ikke skjer i Tromsø, skal vi ikke se bort fra håndteringen av Arctic Center har ødelagt det som kunne blitt en positivt korona-effekt for Ap.

Velgerundersøkelser viser at Aps velgere er positive til industriutvikling og aktiv verdiskapning. Det ligger for så vidt i navnet på partiet. Arbeiderpartiets velgere er opptatt å skape arbeidsplasser,  mulige skader på myrlandskap på Kvaløya kommer et stykke lengre ned på listen.

Tradisjonelt har Ap hatt høy troverdighet på nettopp arbeid. Men i undersøkelser etter stortingsvalget i 2017, så man for første gang at Ap ikke lengre hadde høyest troverdighet på arbeidslivspolitikk. Hegemoniet var vunnet av Erna Solberg og Høyre. Det ble trukket frem som hovedforklaringen på Arbeiderpartiets valgnederlag den gang.

Arctic Center-saken er på mange måter et godt speil på Arbeiderpartiets sammenbrudd også nasjonalt. På saksfelt etter saksfelt er de tillitsvalgte i partiet mer radikale enn sine egne velgere. Det gjelder innvandring, det gjelder klima og det gjelder balansen mellom vekst og vern.

Konflikten i Tromsø kan kanskje få alarmen til å gå på Youngstorget. Det er en sak der eksempelet er tydelig og har sprengkraft. Partiet blir oppfattet som vinglete og et parti som lar seg styre av kampanjer og særinteresser.

Slik saken står nå, er den en gavepakke til Senterpartiet. Slagsvold Vedums tropper i Tromsø kan rykke inn som det eneste partiet på rød-grønn side som blir garantisten for investeringer, aktivitet og arbeidsplasser. De lilla velgerne som pendler mellom Ap og Høyre, vil finne Høyre mer attraktivt. Med sin støtte til reiselivsprosjekter på Kvaløya, er Høyre helt i takt med 80 prosent av egne velgere.

SV tjener også på saken og har blitt det største partiet på venstresiden i Tromsø fordi de har høy troverdighet blant sine kjernevelgere.

Det meste tyder på at Arbeiderpartiet nå må bestemme seg. Skal de forsøke å være et folkeparti som favner en velgerallianse, eller skal de kjempe om velgerne til SV, Rødt og MDG? I så tilfelle tyder mye på at størrelsen blir deretter, noe kveldens Nordlys-måling også beviser.

I 100 år utviklet Ap en unik evne til å forstå samfunnet best av alle. Å lytte var en dyd. Det var egenskapen som gjorde at partiet kunne forme velstandspolitikk i Norge. Blant kjernevelgerne er den evnen forstyrret av en følelse av svik. 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse