Annonse
Dersom målingen hadde vært et valgresultat, ville Ap-gruppen Jarle Heitmann leder i kommunestyret blitt redusert fra 13 til 8 representanter.

Tromsø Ap i politisk junivær

De politiske utsiktene for Tromsø Arbeiderparti  ett år før neste kommunevalg er omtrent like miserable som årets junivær har vært på nesten 70 grader nord.

Det er for øyeblikket tunge, grå skyer som hvelver seg over partiets politiske fremtid. For velgerne i ishavsbyen søker tilflukt langt unna Aps paraplyer. I en ny meningsmåling Infact har utført for Nordlys, med over 1000 respondenter, oppnår Ap en oppslutning på 19,6 prosent. Det er en tilbakegang på 10,6 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet i 2015. Hadde denne målingen vært et valgresultat, ville Ap-gruppen i kommunestyret blitt redusert fra 13 til skarve åtte representanter.

Og en av Aps koalisjonspartnere i styringen av Tromsø kommune er kanskje den aller største taperen i denne målingen. Partiet Rødt gjorde et brakvalg i 2015 med en oppslutning på 14,4 prosent og inntok kommunestyret med seks representanter. I denne ferske målingen får Rødt en oppslutning på 6,5 prosent, noe som i valg ville halvert Rødts gruppe i kommunestyret. Det lover heller ikke godt for partiet ytterst på venstre fløy at det er i den aller yngste velgergruppen – fra 18 til 29 år – at Rødt har dårligst oppslutning.

Paradoksalt nok er det den tredje partneren i alliansen som sitter ved makta i rådhuset, Sosialistisk Venstreparti, som er denne målingens klare vinner. SV kan skilte med en oppslutning på hele13,9 prosent. Det er en fremgang fra forrige valg med hele 6,0 prosentpoeng. Særlig blant de kvinnelige velgerne er SV et svært populært parti. Hvis det bare var kvinner som hadde stemmerett ville SV scoret 17,1 prosent oppslutning. Det samme gjelder også Ap, som har markant større oppslutning blant kvinnene enn blant menn.

Mannepartiet fremfor noen er Fremskrittspartiet. Her er gapet mellom kjønnene påfallende. Frp har en oppslutning på 20,9 prosent blant de mannlige velgerne, mens bare 10 prosent av kvinnene i Tromsø ville stemt Frp. Det er også interessant at Frp får stigende oppslutning jo yngre velgerne er.

Denne nye meningsmålingen vil nok får smilet frem i Tromsø Høyre. De er største parti og måles til en oppslutning på 24,5 prosent, noe som er 4,2 prosentpoeng bedre enn valgresultatet i 2015. Det gleder nok Ernas partifeller i Tromsø, som ser ut til å kunne reise seg etter det dårlige valgresultatet for tre år siden, som sendte dem ut av rådhuskontorene.

Hvis denne målingen var et valgresultat ville det likevel ikke være helt avklart hvem som ville få styringen i Tromsø kommune. Blokkene er ganske jevnstore, med et lite hestehodes forsprang til alliansen Ap, SV og Rødt.

Imidlertid er det ennå langt igjen til valget. På ett år kan mye skje i politikken. Det demonstrerte stortingsvalgåret i fjor med all mulig tydelighet. Dette kan i høy grad også gjelde lokalt. I lokalvalg er det i større grad også partienes kandidater som avgjør velgernes stemmegiving. Og ennå har ikke partiene gjort sine valg med hensyn til valglistene og hvem som skal være deres ordførerkandidater.  Det er ikke over før det er over.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse