Annonse
Jens Johan Hjort svarer i dette innlegget på kritikk i en lederartikkel i Nordlys.

Tromsø – best i verden!

Nordlys må sette seg bedre inn i hva de ulike barometrene faktisk forteller oss om situasjonen for Tromsø kommune, skriver Jens Johan Hjort.

Jeg hadde det privilegium å bli invitert til debatt i Politisk kvarter på NRK P2 på fredag. Temaet var den politiske situasjon i storbyene frem mot lokalvalget i 2019. Jeg setter pris på at NRK betrakter Tromsø som en storby på linje med Oslo, Bergen og Trondheim. Jeg setter også pris på å bli invitert til debatt sammen med Oslos ordfører Marianne Borgen, Bergens ordfører Marte Mjøs Persen, og Høyres ordførerkandidat i Trondheim Ingrid Skjøtskift. Det er på høy tid at Tromsø kommer til orde – og bordet – nasjonalt.

Jeg benyttet anledningen til å fortelle Norges befolkning at Tromsø er verdens fineste kommune. Jeg fikk også fortalt dem at jeg har belegg for påstanden; Trip Advisor har nylig kåret Tromsø til det mest ettertraktede reisemål i Europa, og det tredje mest ettertraktede reisemål i verden! Jeg syns nordmenn andre steder i landet bør få vite det vi allerede vet. Kall det gjerne en slags nasjonal voksenopplæring fra en ihuga Tromsøpatriot.

Nordlys har til tross for dette  i sin leder i dag gitt meg følgende overskrift: «Hjort snakker Tromsø ned».

Det er knapt nok mulig å snakke Tromsø ned. Til det er kommunen og dens innbyggere for gode.

Det er derimot mulig å påpeke noen av de utfordringer Tromsø står overfor, og noen av de sakene Arbeiderpartiet, SV og Rødt ikke har klart å levere på etter tre år på vakt. Utfordringer som det er viktig å løse for å trygge tromsøværingenes velferd, og for å sikre god kvalitet i alle våre tjenestetilbud.

Nordlys skriver at jeg feilinformerte om kommunens økonomiske situasjon da jeg henviste til Kommunal rapport sitt kommunebarometer for 2018. Det er riktig at Tromsø kommune kommer på 223. plass i kommunebarometeret totalt sett. Men om en ser på punktet som gjelder økonomi, som vitterlig var temaet i Politisk kvarter, havner Tromsø kommune på 408. plass. Jeg mener ærlig talt at vi må ha høyere ambisjoner for kommunen vår.

Videre viser Nordlys til NHOs næringsbarometer der Tromsø går opp fra 26. til 14. plass. Det er svært gledelig. Det forteller at næringslivet i Tromsø går så det suser, og at vi bor i en kommune som er preget av vekst og verdiskaping. Det Nordlys ikke skriver om er at næringslivet selv har presisert at kåringen ikke handler om organisasjonen Tromsø kommune, men om næringsutviklingen i regionen Tromsø. Det er ikke alle faktorer i denne kåringen vi som politikere har innflytelse på, men en av punktene i næringsbarometeret som direkte kan knyttes til Tromsø kommune er punktet om kommuneøkonomi. Her kommer Tromsø på 47. plass. Det er den dårligste plasseringen Tromsø har hatt siden 2012. Det forteller nok en gang om de utfordringer vi står overfor når det gjelder kommunens økonomiske situasjon.

Det er bra at Nordlys er engasjert på vegne av alle tromsøværinger. Det forventer jeg. Men Nordlys må sette seg bedre inn i hva de ulike barometrene faktisk forteller oss om kommunens situasjon.

Alle politiske partier i Tromsø er enige om at økonomien i kommunen må bli bedre. Vi har imidlertid ulike syn på hvordan vi skal nå dette målet. I årene fremover må kommunen utføre velferdsoppgavene på en mer effektiv måte, og vi som politikere må ha en mer edruelig holdning til hvordan vi bruker kommunens og tromsøværingenes penger. Vi kan ikke bare doble eiendomsskatten, slik som Arbeiderpartiet, SV og Rødt har gjort, og tro at kommunens økonomiske situasjon av den grunn ved et pennestrøk blir bedre. Vi må vi prioritere bedre og arbeide smartere. Og vi må samarbeide.

Vi har med andre ord noen utfordringer. Trøsten for både Nordlys og meg må være at vi har det beste utgangspunkt; verdens beste kommune.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse