Annonse
I går ble nyvinningen AQUA Safe Guard presentert på Aqua Nor messen i Trondheim. Her er folkene bak systemet. Fra venstre: Arnt Fredriksen (Multiconsult), Edmond Hansen (Multiconult), Njaal Borch (Norut), Ole Hermann Strømmesen (Lerøy Aurora), Andreas Tøllefsen (Norut) og Stig Nilsen (Lerøy Aurora). Foto: Torkil Emberland

Tromsø, et teknologisk knutepunkt

Tromsø er i ferd med å bli en skikkelig teknologisk hub, et knutepunkt for innovasjon og utvikling av nye teknologiske løsninger.

Denne teknologiske nyvinningen har internasjonalt potensial, og kan benyttes av andre næringer også.

Gjennom snart fem år har Lerøy Aurora gitt Multiconsult og NORUT tilgang på sine anlegg rundt Tromsø for å utvikle og teste et banebrytende nytt system  for havbruksanlegg. Systemet ble veldig interessant for AKVA Group, verdens største leverandør av oppdrettsteknologi, som nå er med på laget. I går ble nyvinningen presentert på Aqua Nor messen i Trondheim.

Konserndirektør Stig Nilsen i Lerøy Aurora er full av lovord om systemet. Erfaringene så langt er at det leverer svært presise data. AKVA Safe Guard er digitalt sikkerhetssystem som overvåker vær, strømforhold og belastninger på anlegget. Dette kan ikke bare avleses der og da, men systemet er selvlærende og kan forutse forholdene over og under vann på en gitt lokalitet de neste timene langt bedre enn værvarselet man er avhengig av i dag.

Denne teknologiske nyvinningen har internasjonalt potensial, og kan benyttes av andre næringer også.

Det er all grunn til å gratulere NORUT og Multiconsult med produktet, et resultat av bredt sammensatt kompetanse fra forskningsmiljøet i Tromsø. Her har man blant annet brukt erfaringene man har gjort fra droneteknologi, og innsamling av data via disse. NORUT og Universitetet i Tromsø har utviklet spesialkompetanse på området.

Tromsø har et svært godt kvalifisert teknologisk fagmiljø som også har gitt mange gode knoppskytinger i form av bedrifter og arbeidsplasser. Og dette miljøet vil bare vokse.

For samtidig som AKVA Safe Guard presenteres, kommer meldingen om rekordstor søkning til studiet i informatikk ved UiT. Over 100 studenter har takket ja til studieplass, det er det høyeste antall noensinne. Informatikk er i vinden, næringslivet i nord går godt og trenger kvalifiserte folk i ei tid med stor digital satsing i nærings- og arbeidslivet.  

UiT har dessuten opprettet et nytt og spennende studium i IKT helseteknologi, et område som vil få mye oppmerksomhet i årene framover, med teknologiske løsninger for hjemmeboende pasienter innen eldreomsorgen, for eksempel.

Tromsø er i ferd med å bli en skikkelig teknologisk hub, et knutepunkt for innovasjon og utvikling av nye teknologiske løsninger. Det lover godt for både byen, landsdelen og landet, i ei tid da det snakkes mye om hva vi skal leve av etter oljen.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse