Tromsø Frps neste tvangsekteskap

Knapt noen står lengre fra Fremskrittspartiet enn Høyres Jens Johan Hjort. Nå skal de kanskje samarbeide i Tromsø. Kan det gå bra?

I helga som gikk var det full fest på Gardermoen. Evenementet er også kjent som landsmøte i Fremskrittspartiet. Denne i utgangspunktet løsslupne forsamlingen holdt seg imidlertid strengt til de obligatoriske postene på programmet: Mobbing av Støre, hyllest til Sylvi Listhaug, rørende omtale av partigründer Anders Lange og kamp mot høye lyder fra moskeene. Som kakepynt hadde de også invitert en gjestetaler som de alle beundrer fordi hun høyst sannsynlig er mer uanstendig løssluppen enn de aller fleste på dette landsmøtet: Trine Skei Grande. Det ble  visst nok en stor suksess.

En fornøyd partileder Siv Jensen uttalte etter møteslutt at nå skal Frp kaste seg inn i kommunevalgkampen, der et av målene er å vinne tilbake de store byene; Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Dermed har Tromsø Frp fått marsjordren. Dere skal tilbake i maktposisjon når stemmene er telt opp i september 2019. Det er langt fra noen umulig oppgave. Men det er en litt plagsom hake ved denne utfordringen. Dere kommer ikke til makten i Tromsø uten å samarbeide med Høyre.

Tromsø Frp må altså forberede seg på å inngå et nytt, politisk tvangsekteskap. Det var jo ikke helt problemfritt i forrige runde, da de delte byrådskontorene med Høyre fra 2011 til 2015. Noen av Tromsøs fremstående Frp-politikere var slett ikke særlig begeistret for Høyre-toppene i kommunen. Imidlertid lot det til at de Frp-erne som kom inn i byrådet og i rådgiverkorpset ble husvarme og godt forlikte med Høyre ganske fort. Ikke alle Frp-erne utenfor maktens kontorer var like lykkelige. For å si det pent.

Problemet med et forpliktende samarbeid med Høyre denne gangen er imidlertid betydelig større. For nå styres kommunen etter formannskapsmodellen, som nok blir opprettholdt også i neste periode. Og etter alle solemerker vil ordføreren, som i denne modellen er den øverste politiske leder, komme til å hete Jens Johan Hjort. Det er en brudgom som kan påføre hele Tromsø Frp kontinuerlig søvnløshet i sytten måneder fremover.

Det er nå én ting at dere skal bli tvangsgiftet med et parti som i denne perioden har stemt for realisering av «Tenk Tromsø»-prosjektet, som innebærer bompenger over hele byen. Likedan må det også bli utfordrende å opprettholde intimt, politisk samvær med et Høyre som stemte for å bygge det nye, store, kommunale pengesluket. Også kjent som Tromsøbadet. Men disse og flere andre problemer med å dele politisk ekteseng med Høyre, blekner når dere får tenkt dere om, og det begynner å synke inn hvilken politisk leder dere vil bli underlagt.

Nå er jeg fullt klar over at det i Frp herjer en utbredt mangelsykdom som til og med partileder Siv Jensen lider av: Dårlig hukommelse. Så, for sikkerhets skyld, hjelper jeg gjerne Tromsø Frp med å rippe opp i litt vonde minner fra første tvangsekteskap.

Jens Johan Hjort kan ikke bare synge. Han er også en svært aktiv, frittgående og privatpraktiserende politiker som hever røsten både titt og ofte. Uten å spørre om lov. Han var ordføreren som bak Frps rygg fremforhandlet en samarbeidsavtale mellom Tromsø kommune og Sametinget. Det samme Sametinget som Frp primært ønsker å nedlegge. Denne sniksamifiseringen av Tromsø skjedde på deres vakt, kjære Frp. Med vennlig hilsen Jens Johan. Han var også ordføreren som talte Erna Solberg og deres egen regjering midt imot i innvandringspolitikken. Hjort vil ha en human og liberal innvandrings- og asylpolitikk. Vi kan med stor sikkerhet gå ut fra at han var ikke blant dem som sendte blomster til Sylvi Listhaug litt tidligere i år.

For alt vi vet, synes Jens Johan til og med at det slett ikke er noe problem med bønnerop fra moskeen. Mannen er simpelthen troende til hva som helst.

Om halvannet år kan han innta ordførerstolen igjen. Og i motsetning til forrige ekteskap, er han denne gangen øverste, politiske leder. Han er Mannen i huset. Dersom dere tror at han denne gangen vil være mer hensynsfull overfor Frp, tro om igjen. Dere kan vedta hva som helst slags felles styringsdokument sammen med Høyre. Sånne detaljer tar ikke Hjort så alvorlig. Karen er en stribukk som følger sitt eget politiske kompass. Alltid.

Så da er det bare for Tromsø Frp å begynne å planlegge hvilke saker dere skal løfte opp i valgkampen neste år. Nei til bompenger? Strammere innvandringspolitikk? Avvikle avtalen med Sametinget? Billige billetter og gratis parkering utenfor Tromsøbadet? Jeg ønsker lykke til. Men vil i all vennskapelighet bare nevne dette, før dere går i gang: Husk at folk flest har mye bedre hukommelse enn Siv.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse