Annonse
ATTRAKTIV BY: Tromsø er en by som til stadighet havner på lister blant verdens ledende reiselivsdestinasjoner. Foto: Tromsø kommune

Tromsø har glemt å være glad i seg selv

Tromsø har akutt behov for flere profiler som våger å snakke om egen by med selvtillit og stolthet.

Tromsø spiller en helt avgjørende og viktig rolle for hele Norge

Fra tid til annen skapes det inntrykk av at Tromsøs posisjon som den ledende byen i nord er truet.  Men er det sant? Naturligvis ikke.

Det er sant at Tromsø kanskje ikke er best på storytelling og kommunikasjonsstrategier. Men det gjør kanskje ikke noe at man ikke har den mest påkostede PR-innpakningen, så lenge produktet er bunnsolid?

Tromsø har i særklasse den raskeste veksten i nord, og når man går dypere inn i demografien ser man at gapet i folketall mellom Tromsø og de øvrige byene i nord, øker for hvert år som går.

Tromsø er for eksempel nesten 50 prosent større enn Bodø, og bare de siste fem årene har avstanden til nordlandsbyen økt med 3000 innbyggere.

Tromsø spiller en helt avgjørende og viktig rolle for hele Norge, både når det gjelder kunnskap, helse og ikke minst som knutepunkt i arktisk politikk. Og AS Norge er fornøyde med det som leveres. For både i den nye nordområdestrategien fra Solberg-regjeringen, og på Arbeiderpartiets landsmøte, er signalet at Tromsø vil spille en enda større rolle de nærmeste årene.

Det er en av vår tids store gåter at Nord-Norge ikke er takknemlig for at landsdelen har en by som Tromsø, en motor som bidrar med ekspertise og utdannelse av helt nødvendig arbeidskraft. Det moderne Nord-Norge hadde vært utenkelig uten det Tromsø har bidratt med.

Men den provinsielle debatten rundt regionreformen har avdekket den store nordnorske kortslutningen - hvordan Tromsø i stedet for en støttespiller er identifisert som en stor trussel.

Det som er enda mer illevarslende, er hvor mange blant Tromsø egen elite som opptrer som apologeter; de mener mangelen på kjærlighet fra den nordnorske søskenflokken er byens egen skyld.  Fordi Tromsø ikke er rause nok.

Denne refleksen har etter hvert blitt så sterk i Tromsø, at vi har glemt å være stolte over Tromsøs egne juveler: Urbanismen og den kompakte byen, kombinert med enestående natur. Et universitet og et sykehus, som begge er nasjonale og internasjonale spydspisser på flere områder, og selve hovedpulsåren i byen.

Tromsø er en suksess med solide byggesteiner. Og Tromsø er en by hvor man gjerne snakker om Nord-Norge.  Det ligger i byens sjel å ha landsdelen som sitt prosjekt.

Men et sted på veien har kanskje Tromsø mistet seg selv.  Når hørte vi sist en politiker eller samfunnstopp i Tromsø snakke høyt, tydelig og engasjert om kvalitetene ved egen by?

Det er lenge siden. Og det er fordi Tromsø-eliten går rundt på filttøfler i en landsdel der storebroren er redd for å støte eller såre sine småsøsken.

Tromsø burde nå våge å slippe seg selv fri. Norge trenger et Tromsø med enda sterkere selvtillit enn i dag. Og Tromsø trenger et taktskifte som vekker vinnerkulturen til live igjen.

Her har Høyre-politikeren Anne Berit Figenschau levert et viktig bidrag denne uka. I et blogginnlegg skriver hun om det hun kaller sin «forelskelse i Tromsø». Samtidig som hun løfter blikket og peker ut en retning for å løse de viktige strategiske oppgavene som handler om samfunnsutvikling.  

Figenschau viser hva vi trenger mer av. Det er ikke farlig å heie på Tromsø, en by som til stadighet nevnes blant verdens ledende reiselivsdestinasjoner. En by som framsnakkes av verden, må også våge å snakke høyere om seg selv.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse