Annonse
UBÅTHAVN: Tønsnes industrikai tilrettelegges for amerikanske eller andre allierte reaktordrevne fartøy. For amerikanske ubåter er behovet av forsvarsministeren anslått til 4-5 anløp pr år. (Foto: Torgrim Rath Olsen)

Tromsø har ikke beredskap til å håndtere atomulykker

Denne flaksen kommer ikke til å vare evig. Dette har Tromsø kommune forstått.

Som leger har vi avlagt en ed om å bistå ved akutt nød. I en situasjon der et atomvåpen detonerer i Tromsø, det være seg ved et angrep eller en ulykke, vil ingen kunne yte nødvendig helsehjelp. Skadene vil være for store og strålingsfaren for høy. Det nytter ikke å lage beredskapsplaner mot atomvåpen.

Likevel har regjeringen bestemt at Tromsø kommune skal ta imot amerikanske reaktordrevne ubåter ved den sivile havnen på Tønsnes. Og hva verre er, norske myndigheter vil ikke kontrollere om ubåtene har atomvåpen om bord.

Siden atombomben ble oppfunnet, har det vært mange nestenulykker knyttet til atomvåpen. 25. januar 1995 ble en forskningsrakett skutt opp fra Andøya. Russerne trodde raketten de fanget opp på sine radarskjermer var en amerikansk Trident D-5, skutt opp fra en ubåt i Norskehavet. De satte i gang fulle forberedelser til atomkrig, men heldigvis hadde Boris Jeltsin is i magen. Etter 20 minutter dalte raketten mot jorda, og krisen ble avblåst. Dette er bare en av mange hendelser der verden har hatt atomflaks.

Denne flaksen kommer ikke til å vare evig. Dette har Tromsø kommune forstått.

Kommunestyret vet at ved en atomulykke er det de som vil stå ansikt til ansikt med konsekvensene. De vet at den eneste form for beredskap er å forhindre katastrofen, ved å avskaffe atomvåpen. Derfor har Tromsø kommune, ved å tilslutte seg ICAN Cities Appeal, bedt den norske regjeringen om å tilslutte seg FNs atomvåpenforbud. Tromsø kommune ønsker ikke atomdrevne ubåter i sine havner.

Det er på tide at regjeringen lytter!

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse