Annonse
Det er ikke så ille som du skal ha det til, Oddvar - og vi gleder oss til å fortelle mer hva vi skal gjøre når vi legger fram vårt program, skriver Arbeiderpartiets Jarle Heitmann i sitt svar på en kommentarartikkel fra Nordlys' Oddvar Nygård.

Tromsø har politisk nytenking

Kjære Oddvar Nygård, her skal du få noen eksempler på ny politikk for Tromsø.

I en kommentar i Nordlys 19. juni er Oddvar Nygård opptatt av at Tromsø må ha mer politisk nytenking. Det er bra, men da må han også være villig til å se at det også skjer. Samtidig må han ikke innsnevre kommunens rolle. Tjenester til innbyggerne er det viktigste vi gjør, men vi skal også utvikle kommunen.

Under Arbeiderpartiet og samarbeidspartiene SV og Rødt vil jeg trekke frem noen eksempler på politiske prosjekter som representerer noe nytt i det politiske Tromsø.

Tillitsreformen: Vi har importert en politisk tenking fra Danmark om hvordan vi vil organiserer helsevesenet vårt. I korthet handler det om å kutte i unødvendig byråkrati og flytte avgjørelsene nærmere brukerne - slik at de som jobber med dem kan samhandle og ta enda bedre avgjørelser utfra brukernes behov og ønsker. Nordlys er imot denne reformen, det er en ærlig sak. Men at vi ser helsevesenet forskjellig, er ikke det samme som at det ikke skjer noe nytt.

Helsehuset: Under Arbeiderpartiet og samarbeidspartiene er Helsehuset i Breivika bygget og åpnet i fjor. Gjennom å samarbeide på tvers av ulike helsefag skal pasienten få en skreddersydd behandling, som gjør de raskere frisk eller i stand til å håndtere sin egen sykdom selv. I stedet for å gå fra time til time hos fysioterapeut, ergoterapeut og lege i lang tid etter for eksempel et inngrep på sykehus, får pasienten alt på ett sted med én gang. - Det vi gjør nå er så nytt at det blir lagt merke til langt utenfor Tromsø kommune, sier seksjonsleder Aud-Helene Dragland. Jeg håper Nygård ser det samme.

Arktisk hovedstad: Tromsø er et kompetansested, møtested og handelssted for Arktis. I høst får prosjektet Arktisk hovedstad på plass sin prosjektleder, hovedsakelig finansiert av midler fra Troms fylkeskommune. Da skal vi befeste og videreutvikle vår posisjon som Arktisk hovedstad, legge til rette for nye bedrifter/institusjoner og være aktive med å utvikle byen som møteplass for internasjonale konferanser og arrangementer, spesielt med hensyn til arktiske spørsmål. Det vil også kunne være en styrke for næringslivet. Selger du nordlysopplevelser, lokalprodusert øl eller håndverk fra den arktiske hovedstaden, får de en ekstra innramming av produktet konkurrentene dine ikke har.

Plastfri by: Før jul lanserte ordfører Kristin Røymo  at Tromsø skulle starte å jobbe med visjonen om en plastfri by, der vi inviterer byen med på dugnad. Nygård mener at dette ikke gir bedre tjenester. Isolert har han nok rett, men forholder seg da grunt til initiativet. I dag får det kommunale avfallsselskapet Remiks inn cirka 30 prosent av plastavfallet i Tromsø. Vi vil ha dette tallet opp - fordi det vil bidra til bedre kommuneøkonomi og være bra for miljøet. Tromsø er bygget på det havet har å gi. Da kan ikke vi være passive til vår tids største miljøutfordring. På UiT har de fått Tromsøs første plastfrie cafe, Buktafestivalen skal bli plastfri og på Nerstranda fjerner de plastposen. Etterpå har byer som Oslo, Drammen, Trondheim og Sandefjord med flere fulgt Tromsøs eksempel. Plastproblematikken kan vi kun løse i fellesskap. Tromsø viser vei.

Syv byer: I forbindelse med regionreformen har ordfører Kristin Røymo opprettet forumet Syv byer med de største byene i Troms og Finnmark. Målet er å finne saker og satsinger vi kan samarbeide om. Vi tror at vi kan få til mer sammen enn hver for oss, og at det også gagner kommunene rundt oss. Regiondebatten er heftig. Mer enn kanskje noen gang trenger vi å styrke våre bånd. Første møte var i vinter for å bli kjent. Neste samling planlegges under Arctic Race i august 2018. Et initiativ som vi ikke gjør for oss selv, men for å utvikle den nye regionen - der vi alle må samhandle og samarbeide mer.

Ellers vil jeg nevne samarbeidsformene vi har opprettet med næringslivet i sentrum (Tromsø Sentrum AS), Flow, Forum for varetransport med transportnæringa, Opplevelseskortet for lavinntektsfamilier i samarbeid med næringslivet og TURBO for gratis utlån av tur- og fritidsutstyr i samarbeid med Tromsø Røde Kors. Kort sagt en rekke samarbeidsformer der kommunen og næringslivet/organisasjonsliv møtes og ny politikk for Tromsø utvikles.

Så det er ikke så ille som du skal ha det til, Oddvar og vi gleder oss til å fortelle mer hva vi skal gjøre når vi legger fram vårt program. Hva Høyre gjør av ny politikk, må de nesten selv svare for.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse