UTE AV DANSEN: Jens Johan Hjort trakk seg, og Anne Berit Figenschau sier nå nei til å erstatte ham øverst på Høyre-lista i Tromsø. Foto: Katarina Goldfain Johnsen/Nordlys

Tromsø Høyre i trøbbel

Høyre kan være i ferd med å rote bort det som så ut som en trygg valgseier i Tromsø.

For få måneder siden så alt rosenrødt ut for Tromsø Høyre. Arbeiderpartiet stupte ned mot 16 prosent på Nordlys sin Infact-måling, mens Høyre luktet på 30-tallet. I Høyre var man selvsikre og trygge på at makten i Nord-Norges største by var innen rekkevidde.

Men i løpet av forbløffende kort tid har det meste gått galt. Førstekandidat Jens Johan Hjort har trukket seg, og nå vil heller ikke andrevalget Anne Berit Figenschau stille som toppkandidat. At den opprinnelige nominasjonskomiteen vraket Figenschau til fordel for Hjort, fremstår som en alvorlig taktisk feilvurdering.

For ledelsen i Tromsø Høyre er kaoset som utspiller seg, et stort nederlag. Både lokallagsleder Markus Akselbo Johansen og partiets gruppeleder Erlend Svardal Bøe har lagt ned mye energi i å bygge et vinnerlag foran kommunevalget i 2019. Det må være smertefullt for Høyres organisatorer i Tromsø, at det som så ut som en klar ledelse i første runde av en lang valgkamp, har blitt til en lang strafferunde med ekstraordinært nominasjonsmøte og fravær av en lederskikkelse.

Parallellt med dette har Arbeiderpartiet satset på en kandidat som virker samlende. Gunnar Wilhelmsen er en moderat sosialdemokrat, og som næringslivsleder har han trolig også en viss appell i Høyres tradisjonelle velgergrupper. På toppen av det hele har Høyre gjennom eget rot utstyrt Gunnar Wilhelmsen med en ekstra dose selvtillit.

Det mest sannsynlige nå er at Erlend Svardal Bøe selv vil toppe listen i Tromsø. Det er ikke noe dårlig valg. Bøe er en meget dedikert politiker, med lang erfaring, tross sin unge alder. Han har dessuten vist evne til samlende løsninger på tvers av partiskillelinjer, og en oppriktig interesse for å utvikle og styrke Tromsø.  

Høyre må nå spørre seg selv hvordan de har havnet i en slik ulykkelig situasjon. Å nominere en ordførerkandidat som trekker seg få uker senere, svekker Høyres troverdighet som modent styringsparti i Tromsø.

Sammenbruddet på toppen av Høyre-listen, er en god illustrasjon på hvorfor Tromsø Høyre ikke er i stand til å produsere kandidater til regjeringsapparatet. Etter fem og et halvt år med Høyre-regjering, har vi fortsatt til gode å se en høyrepolitiker fra Tromsø innta en posisjon i regjeringsapparatet.

Et liknende kaos inntraff i nominasjonsprosessen foran kommunevalget i Tromsø også i 2015. Det er ingen god søknad om nasjonal makt. Når man ikke klarer å styre sitt eget lokallag, kan man heller ikke være med og styre et land.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse