Annonse
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Tromsø Høyre planlegger sosial dumping på nytt

Vi har sett nok eksempler på hva som skjer når det slenges med privatiseringspisken.

Når Høyre, med Svardal Bøe i spissen, går i avisen og skryter av hvordan han skal spare 90 millioner kroner på budsjettet 2018-2021 med konkurranseutsetting av Fagrent, lyser det en rød lampe hos oss på fagforeningskontoret på Stortorget 5. Kampen vi vant sammen med Rødt, SV og Arbeiderpartiet i 2015, med å avbryte kontrakten med ISS, var en seier som fikk nasjonal oppmerksomhet. Det gjorde vi fordi det handler om noe så grunnleggende som anstendighet og respekt for hardtarbeidende arbeidsfolk. Dette er en kamp vi er stolte av og vi gjør oss kampklar når signalene fra Høyre nå kommer om privatisering i høygir.  

Det skulle kanskje ikke ha kommet som et sjokk når vi fikk vite via media at 60 renholdere i Fagrent skulle bli privatisert. Det første høyresiden gjorde når de kom til makten i 2011 var å gi fullmakt til byrådet til å privatisere store deler av kommunen bak lukkede dører. En farlig fullmakt som bekymret oss i fagbevegelsen, en bekymring vi hadde med god grunn. Sjokket kom uansett, og vi var oppgitte av hvor lite respekt det høyrestyrte byrådet hadde for våre kamerater i Fagrent.

Byrådet var ganske ærlige på at de ønsket å drive sosial dumping på renholderne for å spare penger. Det fantes ikke anstendighet. Nå hadde byrådet skylappene på, og høyresiden var preget av, for å bruke deres favorittuttrykk, ideologisk blindhet. Byrådet ønsket den gang, og bekrefter i avisen i dag at de fortsatt ønsker å avvikle en profesjonell og seriøs renholdsbedrift fordi det er penger å spare på de ansattes lønninger og pensjon. Fagrent har hatt vært en suksesshistorie etter valget 2015. Sykefraværet har gått ned og driften har blitt mye billigere.

Vi har sett nok eksempler på hva som skjer når det slenges med privatiseringspisken. I forsvaret kan man trygt si at det ikke var en god investering å sette renholderne ut på anbud. I dag må renholderne som jobber i Forsvaret bli fulgt av sikkerhetsvakter da de ikke er sikkerhetsklarert. Renovasjon, som Høyre i posisjon ønsket og konkurranseutsette, har jo vist seg i flere kommuner å være en tabbe. Tabbe er kanskje et snilt uttrykk og bruke med tanke på de fatale konsekvenser det ble når selskapene har gått konkurs. Vi har nok eksempler på hvordan konkurranseutsettingen kan bli en rendyrket skandale. Hvorfor ønsker Høyre å utsette oss for denne risikoen.

Å ta fra lavtlønte arbeidsfolk for å spare penger er noe av det mest usmaklige en politiker kan gjøre. Dette viser bare at de ikke forstår hvilke utfordringer det er på gulvet. Jeg oppfordrer Svardal Bøe til å ta renholderne han ønsker å konkurranseutsette på alvor og høre hvorfor dette er en dårlig ide også for kvaliteten.

Å først drive kommuneøkonomien inn i rød sone for så å skulle rette det opp med å drive sosial dumping på de som har stått på i mange år for og ha holdt kommunen ren for oss er respektløst og lite anstendig!

Om to år er det kommunevalg igjen. Kommunen har utfordringer men vi har faktisk kommet oss ut av rød sone til gul sone. Vi har ennå utfordringer, men de kjære kamerater, de skal vi klare å løse i felleskap!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse