Annonse

Tromsø Høyre og samene

Den konservative dannelse som ofte kommer med å være senior i Høyre, er fraværende i Tromsø.

Det ser  ut til at Tromsø Høyre jobber aktivt med å påføre seg selv mest mulig smerte foran årets kommunevalg.

Nå er det samebråket i lokalpartiet som har fått en ny omdreining.  Det handler om samiske skilt og stedsnavn.

I Tromsø by er det heldigvis bred konsensus om at begge deler er kloke og nødvendige symboler på mangfold og Tromsøs samiske arv.

Men i Høyre er det innbyrdeskrig om saken. Språkbruken eskalerer, nok en gang med Bodil Ridderseth Larsen som episenter for støyen. På motsatt fløy finner vi Vanja Terentieff, kommunepolitiker i Tromsø og i tillegg daglig leder for Høyres Nord-Norge-kontor.

Høyre er jo i stort slett ikke noe samefiendtlig parti. Tvert imot er Erna Solbergs folk liberale og romslige i samepolitikken. Og alle som observerer norsk politikk vil vite at partiet har vært helt avgjørende for gjennomslag i store saker om samiske rettigheter. I første rekke tenker vi da på finnmarksloven, og konsultasjonsplikten som nå styrkes.

  • Delta i vår meningsmåling om saken under lederartikkelen

Vi skal selvfølgelig ikke være de som konkluderer med at noen oppholder seg i feil parti. Dog er det ganske underlig at Ridderseth Larsen orker å fortsette sin ensomme kamp i Tromsø Høyre. Mens hun slåss mot vindmøllene, risikerer hun åpenbart å ta partiet med seg ned i dypet.  

Mens det som nevnt er en kjennsgjerning at Høyre ikke er samefiendtlige, kan mange nå likevel komme til å oppfatte at partiet i Tromsø er det.

I politikken tar man vanligvis konsekvensen av at man er i mindretall. Og bøyer seg for flertallet. Slik er det ikke med Ridderseth Larsen. Desto flere nederlag hun må bite i seg, desto sintere blir hun.

I en by som setter inkludering og toleranse høyt, og i tillegg bosetter en stor andel mennesker med samisk opphav, er støyen om det samiske noe som kan føre velgere bort fra Høyre.  

Ridderseth Larsen har fått plass høyt opp på Høyres kommunevalgliste, og smykker seg endog med tittelen Senior-Høyre.

Når seniorene i byens Høyre-lag velger å la seg representere av den samefiendtlige Larsen, må vi anta at parti-veteranene stiller seg bak henne.

Selve begrepet Senior-Høyre har en eim av konservativ dannelse. Det viser seg å være motsatt i Tromsø. Her er det de eldste som står for trangsynet, mens de yngste står for vidsynet.

Det er jo slett ikke alltid klokskap følger med alder, noe Tromsø Høyre er et nedslående bevis på.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse