Annonse
Kutt den smålige kranglingen mellom høyre- og venstresiden. Samarbeid på tvers av partigrenser. Spør alltid først: Hvordan kan vi bygge brede flertall. Går det ikke: Aksepter uenighet uten å henge hverandre ut, skriver Roger ingebrigtsen som et av sin råd til Tromsø-politikerne. Foto: Marius Fiskum

#Tromso-i-100

Jeg har levd et langt liv i politikken. Jeg har stått i både oppturer og nedturer.

Jeg har blitt omtalt som en nordnorsk stjerne. Og som en idiot.

Det er nå seks år siden jeg gikk av som statssekretær i Næringsdepartementet. Årene går, men jeg elsker fortsatt politikk. Jeg kjører ofte gjennom små private folkeavstemninger med venner og familie om alt fra eiendomsskatt til Norges forhold til EU. Jeg bryr meg hver dag om hvordan byen min og landsdelen vår utvikler seg.

Å bygge samfunn er noe av det viktigste og vakreste som finnes. Ja, det er nesten selve meningen med livet.

Men alt til sin tid. Jeg er takknemlig for at noen ønsker meg tilbake i politikken.  Og jeg blir litt stolt når jeg ser at en del velgere ville hatt meg som Tromsø Arbeiderpartis ordførerkandidat. Det er likevel ikke aktuelt.

Mitt bidrag til samfunnsbyggingen er å være rådgiver for andre. Alt jeg har lært om livet, media, næringsliv og politikk ønsker jeg nå å lære fra meg. En jurist gir juridiske råd. En økonom gir økonomiske råd. En tidligere journalist og politiker kan gi råd knyttet til hvordan samfunnet henger sammen.

Siden noen i Ap har bedt meg å komme tilbake, deler jeg om ikke annet mine personlige råd til Tromsø Arbeiderparti.

 1. Skap samhold i byen vår. Vi må strekke oss etter noe større. Sammen. Få hele byen med på veien mot 100.000 innbyggere. Den reisen skal gjøre noe med oss. Vi skal ville mer. Gi mer. Krangle mindre.  #Tromso-i-100 skal samle oss om høyere fart og tydeligere retning på veien mot å bli landets neste storby.
   
 2. Det er fint med offentlig sektor, men nå skal vi få en langt høyere andel private bedrifter. Inviter verden og Norge til å etablere seg i Tromsø. La oss spisse oss på akkurat det: Vi skal være best i Norge på å ta i mot bedrifter. Vi skal sørge for at det næringslivet vi har skal trives i Tromsø. Finn tomter. Reguler nye arealer. Si alltid ja – bortsett fra de gangene det er tvingende nødvendig av hensyn til miljøet å si nei.
   
 3. Skill ut næringsavdelingen fra forvaltningen og opprett et eget AS som blir Tromsøs instrument for å få flere bedrifter hit. Ansett dyktige og sjarmerende Jens Johan Hjort (om han ikke blir ordfører) som spydspiss. Send han til Trøndelag, Vestlandet, Oslo og ut i verden med «velkommen til Tromsø» som budskap. 
   
 4. Tromsø Ap må aldri bli et fløyparti. Et stort sosialdemokratisk parti må ligge til venstre – der hjertet banker -  men bikke mot sentrum. Å ta velgere fra Rødt og SV gir kanskje opptur på meningsmålingene, men ikke flertall i valg.  
   
 5. Sosialdemokrati er kompromiss. Et kompromiss mellom kapital og arbeid. Et kompromiss mellom fagbevegelse og næringsliv. Et samfunnssyn som kan oppsummeres slik: Vår skole må ha plass til både enerne og sliterne. De beste hodene må få strekke seg mot krevende fag og de vanskeligste oppgavene. De som ikke er spesielt teoretisk sterke må få andre muligheter til kompetansebygging og et godt liv. Tromsø, en storby nord i Norge, en del av verdens beste styringsform: Treparts-samarbeidet mellom LO, NHO og staten. Byen og landet der arbeidsfolk, bedriftsledere og politikere sammen bygger velferd for alle.
   
 6. Selv om Norge har god økonomi, er vi et lite land i verden. Tar vi mot for mange flyktninger får vi ghettoer og et utenforskap vi ikke kan leve med. Vi må, slik Jens Stoltenberg sto for, føre en streng og rettferdig asyl- og flyktningpolitikk. Slik kan vi klare å inkludere de som faktisk får opphold i Norge.
   
 7. En sterkt voksende by trenger et kompromiss mellom offentlig og privat sektor. Det er ikke noe galt i å slippe private aktører til i eldreomsorgen. Det er bedre med et privat supplement, enn en tjeneste som bryter sammen. For dette løftet vil ikke kommunen klare alene. 
   
 8. Kutt den smålige kranglingen mellom høyre- og venstresiden. Samarbeid på tvers av partigrenser. Spør alltid først: Hvordan kan vi bygge brede flertall. Går det ikke: Aksepter uenighet uten å henge hverandre ut.
   
 9. La det være en svært tydelig sammenheng mellom eiendomsskatt og god styring. Spør først: Kan vi kutte i eiendomsskatten. Om ikke: Sørg for at styringen er så god og krystallklar at velgerne for en kort periode ser et poeng i å betale litt mer i eiendomsskatt.
   
 10. Tromsø er mangfold. Vi er heterofile. Vi er homofile. Vi er hvite. Vi er mørke. Vi går på topptur. Vi ror på sjøen. Vi reiser til Piteå. Vi drar til Barcelona. Vi er fra Tana. Vi er fra Ghana. Tromsø er raus. Tromsø er alle regnbuens farger. Tromsø er hele alfabetet. Det er vårt indre kompass på reisen mot #Tromso-i-100.

Det var mine råd. Om noen, uansett parti, skulle kunne bruke noe av dette: Vær så god. Å bygge samfunn skjer ikke bare i kommunestyresalen.

Du kan være med å bygge samfunn i ditt nabolag, på din fritid og på jobben. Det skal jeg fortsette med til jeg dør. For Tromsø. For Nord-Norge.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse