Annonse
Hvorfor har ikke kommunen kontrollmekanismer og rutiner som fanger opp uregelmessigheter? Sjekker ingen hva som kjøpes inn?

Tromsø kommunes frynsete rykte

Tromsø kommunes anseelse står på spill når det avdekkes saker med tyveri og salg av kommunale eiendeler. Befolkningens vilje til å betale for gode og nødvendige offentlige tjenester er basert på tillit og troverdighet.

I Tromsø kommune må det avisoppslag til før man skjønner at det fins andre pengelekkasjer i helse og omsorg enn merforbruk av hjemmehjelpstjenester.

Tromsø kommune begynner å få et temmelig frynsete rykte når det gjelder økonomihåndtering og prosesser innad i organisasjonen. Nordlys har i en rekke artikler avslørt overtidslister med ekstremt antall timer, direkte ulovlig i henhold til Arbeidsmiljøloven. Og i Tromsø kommune er det, i alle fall i noen avdelinger, aksept for at også ledere skriver overtid «med høygaffel».

Nordlys har også dokumentert at en kommunal leder i løpet av ett år kjøpte inn ikke mindre enn tre mobiltelefoner til seg selv, og at en av disse telefonene senere ble solgt via en anonym facebookprofil og pengene sendt til hans private konto. Nordlys har også avslørt at lederen har solgt bildekk, bestilt til kommunens biler, og puttet pengene i egen lomme.

 Nå som Tromsø kommune har begynt å nøste opp i denne saken, viser det seg at kommunale bildekk, til en verdi av en halv million kroner, er borte. Nå jobber en intern revisjonsgruppe på spreng med å komme til bunns i saken.

Hvordan kunne dette skje? Hvorfor har ikke kommunen kontrollmekanismer og rutiner som fanger opp uregelmessigheter? Sjekker ingen hva som kjøpes inn?

De overfor nevnte tilfellene skjedde i avdeling for helse og omsorg. Det er samme avdeling som sleper med et enormt overforbruk, hvert eneste år i hundre millionersklassen. Senest for en drøy måned siden var det 130 millioner i minus i denne avdelingen. I andre organisasjoner, ikke minst privat eide, ville man endevendt huset for å finne årsaken.

I Tromsø kommune må det avisoppslag til før man skjønner at det fins andre pengelekkasjer i helse og omsorg enn merforbruk av hjemmehjelpstjenester.

Andre avdelinger i kommunen har også noen praksiser som er svært godt egnet til å sette kommunen i et underlig lys. I går kunne Itromsø fortelle at den tidligere kommunalt ansatte prosjektlederen for arbeidet i Kirkeparken i fjor, i år ble hyret inn via sitt nystartede private firma, for å utbedre mangler ved jobben som ble gjort i kommunal regi. Kommunen forsvarer seg med at dette er innenfor rammene på 100.000 kroner uten anbud. Den tidligere prosjektlederen sier han har fakturert for mer enn dette beløpet.

Det er ikke første gang dette skjer. I fjor fikk kommunen kritikk av kontrollutvalget fordi dagen etter at en kommunal leder sluttet, inngikk kommunen kontrakt med det nye firmaet hans. Jobben som skulle utføres, var den samme.

Disse praksisene er ikke nødvendigvis ulovlige, men de legger til rette for spekulasjoner. I kombinasjon med elendig kommunal økonomi, kan det svekke befolkningens tillit til kommunen.

Tromsø kommunes anseelse står på spill når det avdekkes saker med tyveri og salg av kommunale eiendeler. Ryktet blir frynsete. Det er heller ikke heldig dersom mistanker om kameraderi oppstår ved kjøp av kommunale tjenester. Befolkningens vilje til å betale for gode og nødvendige offentlige tjenester er basert på tillit og troverdighet. Det gjelder også for kommunene.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse