Annonse
Tromsø 30. januar 2016 - NM på ski og 30 km skiathlon menn. Verdenscup og VM er selvsagt større oppgaver enn NM, men arrangementsteknisk er det innen rekkevidde for Tromsø, mener Nordlys' sjefredaktør Helge Nitteberg. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Tromsø er kvalifisert for et VM

VM i skiskyting, med verdenscuprenn i langrenn som prøvesten, kan være et godt mål for idrettsbyen Tromsø.

Bergen har vist det nok en gang: Store idrettsarrangement kan arrangeres – med suksess – utenfor Oslo og Østlandet. Det bør inspirere i Tromsø.  

I over en uke har Bergen vært i feststemning. Sykkel-VM ble en heidundrende suksess fra start til mål, og en folkefest som har skapt opplevelser og stolthet i byen.

Senest i sommer viste Tromsø - på ny - at vi kan lage sykkelfest. Arctic Race of Norway ble en enda større idrettsfest enn da byen hadde tilsvarende arrangement i 2014.

Sommeren 2014 huset vi også sjakk-OL.  Arrangementet ble ikke den samme publikumsfesten lokalt, men bekreftet Tromsøs evne til å arrangere store, internasjonale mesterskap.

Når jeg tenker på idrettsbyen Tromsø er likevel ikke sykkel eller sjakk det første som slår meg. Syv-åtte måneder i året har imidlertid Tromsø et stort naturgitt fortrinn: Snøen.

Snøen kombinert med storslått natur og utmerket terreng, gjør at Tromsø har de beste forutsetninger for å påta seg store mesterskap på ski.

Det ble aldri noe av OL i Tromsø i 2018. Mye kan sies om prosessen og måten det skjedde på. Men vi lar det ligge og ser fremover. For det finnes andre og bedre muligheter. 

Umiddelbart er det to mål som peker seg ut og som bør være overkommelig i overskuelig framtid: Verdenscup i langrenn etterfulgt av VM i skiskyting.

Tromsø har erfaringen som skal til. Så sent som i fjor arrangerte Kvaløysletta Skilag og Tromsø Skiklubb NM på Storelva til 20 i stil. Og i 2003 var byen vår vertskap for NM i skiskyting.

Verdenscup og VM er selvsagt større oppgaver enn NM, men arrangementsteknisk er det innen rekkevidde for Tromsø. Sammenlignbare og til og med mindre steder enn Tromsø, i inn- og utland, har klart det før oss. Og vi snakker altså ikke om en vinterolympiade med alt det fører med seg.

Et av ankepunktene mot et OL i Tromsø var etterbruken av anlegg. Et VM i skiskyting ville definitivt banet vei for et sårt tiltrengt anleggsløft, som kan komme hele idretten i Tromsø til gode. Et eller to nye arenabygg i forbindelse med et VM, kan bygges slik at flere idretter får nytte av det - året rundt.

Et av fortrinnene som ble trukket fram da Tromsø var aktuell som OL-by, var den kompakte rammen vi kunne by på. Tromsø har ikke blitt mindre kompakt og interessant de seneste årene.

Tvert imot. Etter at OL-debatten la seg, har Tromsø bare blitt mer interessant internasjonalt, med en sterkt voksende vinterturisme og ry som verdens nordlys-by nummer 1.

Det er ikke bare turistene som strømmer til Tromsø. Vi har vist mer enn én gang at vi som bor her går mann av huse når det er store massemønstringer i byen. Hvem kan vel glemme folkevandringen til  Mandelakonserten på fyllinga i Tromsdalen i 2005?

Lillehammer har klart å arrangere OL. Trondheim arrangerte sitt VM på ski 1997. Og vi heier selvsagt på Narvik som søkerby av alpin-VM i 2025. Tiden er nå også moden for et stort mesterskap i Nord-Norges største by.

VM i skiskyting, med verdenscuprenn i langrenn som prøvestein, kan være et godt og realistisk mål for idrettsbyen Tromsø.  Det er bare å la startskuddet gå!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse