Annonse
BOLIGBYGGING: Det er bygd tusenvis av nye boliger i Tromsø de siste årene, likevel er boligprisene i byen skyhøye. Illustrasjonsfoto: Silje C. Solstad

Tromsø: negativ folkevekst og skyhøye boligpriser

At folk flytter fra Nord-Norge er ikke nytt. Det nye er at Tromsø, et lokomotiv i nord, også lekker innbyggere. Er byen i ferd med å stagnere?

Valhalla: Skal nok et stort, kommunalt areal selges billig til entreprenører og eiendomsmagnater?

Tromsø er byen hvor folketallet skulle vokse med om lag 1000 personer i året. Nå viser SSB sine tall negativ folkevekst, for første gang på mange, mange år. Er veksten i Tromsø i ferd med å stoppe opp?

Minus 126 personer. Det er statusen når folketellingen for andre kvartal gjøres opp. Kommunen har et fødselsoverskudd på 91 personer, men det flytter flere fra byen, enn til. Mens det i perioden flyttet 725 personer til byen, flyttet 942 ut. Det er fremdeles plusstall når det gjelder innflyttere fra utlandet, det er innenlands forflytninger som er problemet.

De som drar sin vei, reiser sørover. Østlandet kan notere seg for en jevn strøm av folk som kommer og slår seg ned, mens de tre nordligste fylkene, samt Sogn og Fjordane og Oppland står for eksporten.

Dette er jo ikke nytt. Det nye er at en by som Tromsø, et lokomotiv i nord, også lekker innbyggere. Man skal trolig grave en god stund i manns minne, for å finne når det sist skjedde.

Det kan jo være spesielle årsaker til at tallene nå er negative, men saken er at Tromsø på langt nær vokser slik prognosene tilsa for kort tid tilbake. Nedgangen i folketallet skjer i en by og i en landsdel hvor næringslivet går «så det hyler», og behovet for arbeidskraft så avgjort er til stede.

Er Tromsø blitt mindre attraktiv? Byen er kjent for å være dyr. Det koster å kjøpe egen bolig i Tromsø, prisnivået er høyt. I mars i år meldte flere aviser at Tromsø lå på en tvilsom, nasjonal andreplass når det gjelder kvadratmeterpris på boliger, bare Oslo lå høyere. Hele 46.000 kroner per kvadratmeter, i gjennomsnitt. Det er mye penger, både for småbarnsfamilier og førstegangs etablerere.

Det har vært flere oppslag i media om barnefamilier som har tatt med flyttelasset og dratt herfra, på grunn av høye bokostnader. I trivelige kommuner i Vestfold og Østfold får de kjøpt enebolig for halve prisen av hva den koster her.

Dårlig boligpolitikk, eller mangel på sådan fra kommunens side, kan nå straffe seg. For hvor ofte har kommunen egentlig lagt til rette for boligbygging i privat regi? Kommunen er stor tomteeier, hvorfor blir så godt som alle boligfelt solgt til eiendomsselskaper som tjener rått på utbyggingen?

Mange av leilighetene som bygges er små, men prisen er likevel skyhøy. Prisnivået gjør at mange aldri kommer seg inn på boligmarkedet, som eier vel og merke. I stedet må de i årevis leie husvære og betale dyrt til andre, når de kunne betalt til seg selv.

For å få boliglån er kravet til egenkapital 15 prosent, men når boligprisene øker hele tiden, blir det nærmest et livslangt spareprosjekt å skrape sammen såpass mye. Dermed stiller de som ikke har foreldre som kan bidra, bakerst i køen.

Det er valgkamp. Hva er de politiske partienes boligpolitikk? Hva mener ordførerkandidatene? Jeg blir ikke forundret om det bare er Pål Julius Skogholt (SV) som kan svare for seg.

Et lite innspill i sakens anledning: Valhalla. Her snakkes det om å bygge boliger. Hvem skal gjøre det? Skal nok et stort, kommunalt areal selges billig til entreprenører og eiendomsmagnater? Hva om politikerne tenker nytt og langsiktig og klekker ut løsninger som gjør at området her kan fylles med rimelige boliger for småbarnsfamilier og førstegangsetablerere? Jeg snakker ikke om kommunale boliger, det er noe helt annet. Det dreier seg om boliger for en stor gruppe mennesker som burde få anledning til å eie sitt eget, som de fleste andre.

Boligprisene kan bli en skikkelig akilleshæl for Tromsø kommune. Situasjonen gjør byen mindre attraktiv. Det kan straffe seg i det lange løp. Negativ folkevekst og skyhøye boligpriser er en dårlig kombinasjon.

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse