Annonse
Vi skal hilse turistene velkomne. De bidrar stort til næringslivet og mangfoldet i byen, samt til byens omdømme ute i verden. Og de drar vanligvis ikke til kjøpesentrene, men bor, spiser og handler i bysentrum. Vi er jo alle turister når vi er ute og reiser og vet da å sette pris på å bli godt mottatt, skriver Vibeke Bårnes. Foto: Yngve Olsen

Tromsø sentrum dør ikke

Vi skal hilse turistene velkomne. De bidrar stort til næringslivet og mangfoldet i byen, samt til byens omdømme ute i verden.

Jeg tror ikke Tromsø sentrum dør slik mange hevder, mens kjøpesentrene utafor byen får skylda. Sentrum vil alltid overleve. Men sentrum endrer seg hele tida. Akkurat nå litt fort på grunn av mange nedleggelser i Storgata på en gang, men det kommer helt sikkert nye aktører til etter hvert. Et bysentrum er også mye mer enn forretninger, og det er mange former for handel og samhandling mellom mennesker.

Byens mangfold

Bykjernen i Tromsø har mange fordeler som kjøpesentrene ikke har. Her kan vi velge mellom minst fem internasjonale butikker med matvarer man ikke finner andre steder, og det er minst like mange retro- og bruktbutikker med ting man aldri finner i andre butikker. Det gamle kjøpesenteret Veita i Storgata har ofte aktiviteter i andreetasjen med kafe, pop up-butikker, pene lopper, lekeplass, bokbyttehylle m.m. Byen har mange treningssentre, massasje- og velværeklinikker, og jeg har også registrert bingo, bowling og minigolf for interesserte. Og selvsagt finner vi de fleste restaurantene, kafeene og hotellene samt kinoer, teater og museer i bysentrum. Så fins det skomaker, mikrobryggeri, glassblåseri og flere kunstgallerier. Stortorget og Strandtorget byr ofte på torgdager med Bondens marked, fiskebil, blomsterboder og mye mer. I eller utafor Kulturhuset er det bruktmarked hver første lørdag i måneden der alle kan kjøpe eller selge både nytt og gammelt. I tillegg arrangeres sesongvise film- og musikkfestivaler, kirkekonserter o.l.

Gratisaktiviteter

Særlig på lørdagene er det fint å ta en tur til sentrum. Og man kan gjøre mye mer enn å handle. Er man kledd etter årstidene, kan man vandre langs kaiene, gå ombord hurtigruta, se det nye akvariet, sette seg på en benk eller besøke gallerier og kunstmuseum. Av andre ikke-kommersielle tilbud er det ofte om lørdagene Filosofisk samtale og Lørdagsuniversitet med populærvitenskapelige foredrag for interesserte, samt Senioruniversitet på onsdager. Videre kan man alltid benytte bybiblioteket til å lese aviser eller låne bøker, kjøpe hjemmelaga kaker som gir inntekt for skoleungdom, lese for barna i barneavdelinga eller bare kvile seg i en god stol.

Turistene

Vi skal hilse turistene velkomne. De bidrar stort til næringslivet og mangfoldet i byen, samt til byens omdømme ute i verden. Og de drar vanligvis ikke til kjøpesentrene, men bor, spiser og handler i bysentrum. Vi er jo alle turister når vi er ute og reiser og vet da å sette pris på å bli godt mottatt.

Tilgjengelighet og møteplasser

Mange klager over uframkommelighet der det ikke er varmekabler i fortauene om vinteren. Men dersom gårdeier eller leietaker daglig koster eller måker rundt inngangsdørene sine (slik man gjør hjemme), ville det ikke danne seg issvuller eller snøkanter til hinder og besvær. Det er heller ikke slik at alle trenger eller bruker bil for å komme til sentrum. Vi er fortsatt mange som går, sykler eller busser til byen. Og vi skal være glad for de underjordiske parkeringshusene som gir bymiljøet plass til annet enn biler.

Sentrum som sosial møteplass må ikke undervurderes og bør ikke legges under glass, slik noen har foreslått. Byens sentrum og møteplasser skal være åpne på alle måter. Og for oss som vil eller må bo her i det arktiske og - for de tilreisende - eksotiske nord, er det bra for helsa og humøret å ha et fordomsfritt og åpent sinn for årstidene, været og menneskene vi møter.

Språkbruk og holdninger har mye å si for hvordan man opplever verden. Derfor er det viktig å være bevisst det positive ved Tromsø sentrum, benytte oss av alle tilbudene som faktisk er der og bruke de butikkene som fortsatt klarer seg. Da får vi et levende bysentrum til alles beste.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse