Annonse

Tromsø - sentrum i nord

Vi som vokste opp på 1970-tallet har fått frykten for sentralisering og fraflyttede bygder inn med morsmelka.

Vi som vokste opp på 1970-tallet har fått frykten for sentralisering og fraflyttede bygder inn med morsmelka.

Hver uke flytter 1,3 millioner mennesker inn til byer over hele verden. Hvordan påvirker dette Nord-Norge?

Vi som vokste opp på 1970-tallet har fått frykten for sentralisering og fraflyttede bygder inn med morsmelka. Spørsmålet har til de grader preget både den politiske debatten og kulturlivet. Viser som «Kor e hammaren Edvard» bidro til å forsterke oppfatningen av at spredt er best, og byer er pest. 
Dette ser nå ut til å være en tapt kamp. Folk flytter til byene som aldri før.

I 2008 passerte byenes andel av verdens befolkning 50 prosent. 60 prosent av verdens BNP skapes i de 600 største byene. Noen spår at i løpet av få år vil byene bli viktigere enn nasjoner. Det er i så fall godt nytt for interessen rundt fremtidige ordførervalg.

Kanskje tjener det som eksempel på denne utviklingen at Tromsøs ordfører stadig vekk synger karaoke med Kinas ambassadør, til tross for at Kinas forhold til Norge er iskaldt etter at Nobel-komiteen ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. 

Det er mange grunner til urbaniseringen. Stadig flere av oss har høyere utdanning og vil gjerne bruke den. Vi vil i tillegg ha et levende kultur- og uteliv. Noen har behov for å leve ut sine helt personlige behov, og søker lekekamerater med de samme ønskene. Vi vil leve det gode liv. Vårt liv.

Siden 1986 har Nord-Norges befolkning økt med fattige tre prosent, mens Tromsøs befolkning har økt med 49 prosent. I 1986 bodde 10 prosent av Nord-Norges befolkning i Tromsø. I dag bor 15 prosent i byen. Utfordringen i Nord-Norge er likevel ikke at folk flytter til Tromsø, men at landsdelens talenter flytter til Oslo eller ut av landet.

Etableringen av Universitet i Tromsø er det enkeltstående tiltaket som har betydd mest for utviklingen av Tromsø som by og Nord-Norge som landsdel. Universitetet reduserer behovet for import av akademikere, og tiltrekker seg samtidig utdanningshungrige folk fra hele landet.
Kampen om de beste hodene spisser seg til. Nord-Norge har mye å by på som man ikke finner andre steder i verden. Men for at bedrifter skal etablere seg må de ansatte tilbys et miljø som er faglig stimulerende både på jobb og i fritiden. De har sannsynligvis også livsledsagere som krever det samme, og barna må kunne ta del i et rikholdig kultur- og fritidstilbud. 

Skal Nord-Norge henge med i den internasjonale utviklingen må Tromsø dyrkes som sentrum, slik at vi har minst en by i landsdelen som er attraktiv for de aller beste talentene og de mest spennende bedriftene.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse