Annonse
MÅSEPLAGE: Nyte et lite måltid i Storgata i Tromsø? Glem det. "Hamburger-skvadronen" går øyeblikkelig til angrep. Foto Torje Dønnestad Johansen

Tromsø sentrum – reservat for måsen?

På Stortorget er det høykonjunktur for tiden. Ikke noe problem å finne plass til reir. Ikke noe problem å finne mat heller. Tromsø sentrum er en døgnåpen restaurant for måsene.

Noen av dem er på størrelse med en middels stor hund. Det er gode tider i nordbyen.

Måseplagen i Tromsø sentrum har aldri vært så ille som nå. Det kan både de som driver uteservering og vi som opplever dette så og si hver dag, stadfeste. Et innlegg fra Espen Kragh på Nordnorsk debatt har utløst en sverm av reaksjoner. Noen vil kverke måsen, andre vil heller gyve løs på oss tobeinte, som har skylda for alt.

 Ingen av delene vil løse problemet, verken for oss eller måsen.

Due-flokkene i Kirkeparken er historie. Det er lite som tyder på at de er dypt savnet. Tidligere var det hærskarer med måser der også. Nå har nesten alle flyttet nordover, til Stortorget med omkringliggende herligheter. Der er det høykonjunktur for tiden. Ikke noe problem å finne seg en plass å bygge reir. Ikke noe problem å finne mat heller. Her danner de wienerbrød-, pizza- og kebab-skvadroner, og det er en åpenbar suksess. Noen av dem er på størrelse med en middels stor hund. Det er gode tider i nordbyen.

Og vi har oss sjøl å takke.

Ligger forholdene til rette for reirbygging, ja så bygger måsen. Er det mat å finne, så kommer den, med hele flokken sin. Når deler av Storgata og torget er som en døgnåpen restaurant, kommer gjestene flygende. Så hvis vi starter med oss sjøl:

Noen syns det er rasende festlig å mate måsen. Dessverre. Det gjør jo ikke situasjonen bedre. Måsen er ingen tam fugl, den skal finne føden sin selv.

Det gjør den i sentrum også, fordi noen kaster mat, går fra halvspist mat, eller slenger fra seg emballasje med matrester i. Tar dette matlageret slutt, stjeler den. Da snapper den iskremen ut av hendene på småunger, stuper i asjetten og henter kanelbollen, eller plager og distraherer folk så de noen sekunder blir opptatt av å jage den. Og vips, der forsvant rundstykket fra fatet, og i verste fall fikk kaffekoppen i tillegg en dose måse-sjit.

Så er det dem som synes det er fint og veldig eksotisk med måser som vandrer mellom kafébordene og gjerne inn i lokalene også. Mattilsynet er neppe enig. Måsen bærer med seg bakterier som kan gjøre folk skikkelig syke.

Men fuglene har faktisk begynt å spasere inn på kaféene. Nylig måtte to måser bæres ut av Kaffebønna på Stortorget. Nå vil medeier Pål Einar Eilertsen ha kommunen på banen. Han etterlyser klare retningslinjer for hvordan folk skal forholde seg til måsene.

Noen av oss trenger å endre adferd. Ikke mat måsen, ikke kast mat, bruk de lukkede søppelkassene.

Men det må flere endringer til. For å finne seg et egnet sted å bygge hus og stifte familie er ikke noen problem for måsemor- og far. Tilretteleggingen er upåklagelig. Kanskje er gårdeierne her mildere stemt mot måsen, kanskje bryr de seg ikke om at måsesjiten siger nedover husveggene i tykke lag. Det ser tidvis ikke ut i Storgata, Sjøgata og på Stortorget. Gater og fortau rengjøres, ja visst, likevel er området ofte overgrodd av måsesjit. Det ser shabby og slitent ut, og gir et ekstremt dårlig inntrykk.

Tromsø sentrum fortjener bedre. Det er en perle av eldre bygninger, noen av dem riktig vakkert restaurert, historie og tradisjon. Det skal være hyggelig å besøke sentrum. Det skal være trivelig å kose seg utendørs. Det skal være fint å være turist i byen. Tromsø er et yndet reisemål, og kommunen trenger reiselivsnæringa. Tromsø sentrum er ikke et reservat for måsen, eller for de som har samme forhold til den som hinduene har til kyrne, og anser dem som hellige.

Det er ulovlig å kverke måsen, bare så det er sagt. Men vi kan med enkle virkemidler stanse invasjonen som nå pågår. Mindre mat, mindre tilrettelegging. At det blir færre av dem, er en fordel. Både for oss og for måsene.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse