Annonse
FRP i NORD: Hanne Iversen fra Harstad, til høyre på bildet, blir statssekretær for den nye innvandrings- og integreringsministeren. Verken Anny Skogman, til venstre) eller noen andre fra Tromsø Frp kom i betraktning når det onsdag ble gjort endringer i regjeringen. Foto: Oddvar Nygård/Nordlys

Tromsø er taperen

Erna Solbergs nye regjeringskabal viser at Høyre og Frp i Tromsø har mislyktes totalt med å fremskaffe politikere av nasjonalt format, skriver Nordlys på lederplass.

For Tromsø er det en ulempe at byen for tiden synes å være helt ute stand til å rekruttere politikere med format til å fylle nasjonale roller.

Erna Solberg har lagt sin regjerings-kabal på nytt. Den nordnorske representasjonen er omtrent uforandret, både når det gjelder statsråder og på statssekretær-plass.

Elisabeth Aspaker blir ny Europaminister. Sett fra et nordnorsk ståsted kunne vi ønsket oss en mer sentral statsrådpost for en dreven politiker som Aspaker. Utover dette har Høyre og Frp valgt å fornye regjerings-apparatet med regional- og lokalpolitikere fra hele landet, deriblant mange fra Nord-Norge.

Grete Ellingsen (H) har gått fra ordførerposten på Sortland til statssekretær i kommunaldepartementet. Hanne CS Iversen (Frp) fra Harstad har fått tillit som statssekretær for den nye integreringsministeren, Sylvi Listhaug.  

Fra AIta kommer Ronny Berg (Frp), tidligere varaordfører, inn som statssekretær for fiskeriminister Per Sandberg. Tom Cato Karlsen (Frp) har tidligere gått fra varaordfører i Bodø til jobb som statssekretær i samferdselsdepartementet. Mens Per Willy Amundsen (Frp) fra Harstad har samme rolle i kommunal-departementet.

Det som er særlig påfallende, er hvordan Høyre og Frp i Tromsø enda en gang blir forbigått i stillhet. Selv etter fire år med parlamentarisk erfaring i byråd/fylkesråd, er det ikke funnet plass i regjeringsapparatet for en eneste av partienes folk i Nord-Norges klart største by. 

Det er definitivt ingen god attest til Hjort, Kanestrøm, Fusdahl, Skogmann og  Hilmarsen. I sum er forbigåelsen et nederlag uten sidestykke for Høyre og Frp i Tromsø. Det er ingen god attest fra Erna Solberg og Siv Jensen. Det er lite som tyder på at de har latt seg imponere over kvaliteten på det politiske arbeidet i Tromsø i perioden fra 2011 til 2015.

Det er dessverre også alarmerende for Tromsø, som beveger seg stadig lengre unna viktig politisk innflytelse på nasjonalt nivå. Ingen må være det minste i tvil om hvor viktig det er å ha politiske posisjoner når statsbudsjettet skal snekres sammen.

Og for Tromsø er det selvsagt en ulempe at byen for tiden synes å være helt ute stand til å rekruttere politikere med format til å fylle nasjonale roller. Det er en fiasko som må føre til ettertanke og alvorlig selvransakelse, ikke bare hos Frp og Høyre,  men i alle politiske miljøer i Tromsø

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse