Annonse
ORDFØRER-KAMPEN: Få dager før valget ligger en av disse to best an til å bli ny ordfører i Tromsø. SVs Pål Julius Skogholt eller Arbeiderpartiets Gunnar Wilhelmsen. Foto: Torgrim Rath Olsen

Tromsø trenger trygg styring

Ideelt sett burde alle ansvarlige krefter i Tromsø vært forent i en storkoalisjon

Det er få dager igjen til valgdagen, og flere målinger peker i retning av rød-grønt flertall. Om vi legger målingene til grunn, vil Tromsøs neste ordfører bli enten Gunnar Wilhelmsen (Ap) eller Pål Julius Skogholt (SV).

Men det vil bli politisk tautrekking etter valgdagen, før velgerne i Tromsø får vite hvem som blir ordfører. Mye vil avhenge av hvem av de to Senterpartiet støtter.

På borgerlig side ser det ut til å bli vanskelig å danne et styringsdyktig flertall. Frp har brutt samarbeidet med Høyre, Venstre og KrF. Frp-toppen Bjørn-Gunnar Jørgensen vil heller sitte i opposisjon enn å samarbeide med partier som sier ja til byvekstavtale og bompenger.

Jan Blomseth og Nei til bompenger stiller i praksis samme ultimatum. De gir ordførerkjedet til den kandidaten som snur i bompengesaken.

Det er ingenting som tyder på at verken Hans Petter Kvaal (Høyre) eller Gunnar Wilhelmsen (Ap) vil snu. Høyre står dermed igjen med småpartiene KrF og Venstre som sikre alliansepartnere, to partier som på siste måling ligger an til å få ett mandat hver.

Selv med støtte fra Senterpartiet, vil restene av den borgerlige fløyen være langt unna et flertall i kommunestyret. Dermed ligger det meste til rette for en rødgrønn koalisjon.

Men også på rødgrønn side er mye uavklart. Senterpartiet vil ikke ta stilling til om de støtter de røde partiene før etter valget. MDG kommer heller ikke til å selge seg billig i forhandlingene med Ap, SV og Rødt.

De tre sistnevnte partiene, som har styrt Tromsø de siste fire årene, kan fort bli avhengig av både MDG og Senterpartiet. I så fall vil Tromsø bli styrt av en koalisjon bestående av hele fem partier.

Så mange ulike politiske ideer og tilnærminger i én og samme koalisjon, kan by på mange utfordringer, ikke bare i forhandlingene etter valget, men først og fremst når kommunen skal styres på en ansvarlig måte.

Én ting er sikkert: Tromsø trenger trygg styring. Det er viktigere enn på lenge. Det er ikke rom for endeløse krangler om «snøen som falt i fjor», eller ideologisk symbolpolitikk.

Første bud er å få kontroll på kommuneøkonomien. Det er en forutsetning for alt. Uten økonomisk kontroll, vil innbyggerne merke konsekvensene enda sterkere, på lommeboka og i form av de tjenestene kommunen skal gi.

Andre bud er å holde stø kurs på de store veivalgene for byen. Tiden er overmoden for å realisere en byvekstavtale, som gir bedre og tryggere veier, et godt kollektivtilbud og renere luft.

Trygg styring krever tydelig lederskap. Tromsø trenger en politisk leder av Erlend Rians format. En leder som evner å skape konsensus, og inkludere opposisjonen på tvers av blokkene, til beste for byen og innbyggerne.

Tromsø er i dag gjennomsyret av den politiske logikken fra rådhuset, en altfor ofte splittende politisk kultur som plasserer involverte aktører enten på høyre- eller venstresiden, og som igjen og igjen utløser stoppmekanismene her i byen.

Denne kulturen har satt seg i veggene, og det finnes for få politikkfrie soner der ulike miljøer i Tromsø gjennom dialog kan komme fram til gode framtidsløsninger.

Tromsø har ikke lenger råd til populisme, omkamper og urealistisk prosjekter. Vi vil også advare mot å gi fløypartier for stor innflytelse. Det skader muligheten for samlende løsninger.

Ideelt sett burde alle ansvarlige krefter i Tromsø vært forent i en storkoalisjon, med Arbeiderpartiet og Høyre i spissen, og med SV, Sp, KrF og Venstre på laget.

Det er svært lite sannsynlig at det kommer til å skje. Per nå er det ingenting som tyder på at Ap og Høyre finner sammen, fordi avstanden er for stor i enkeltsaker, som for eksempel privat omsorg.

Det nest beste og mer realistiske alternativet – gitt den politiske situasjonen – er en rødgrønn koalisjon med Ap, Senterpartiet og SV. På siste måling i Nordlys har de tre partiene nok til å danne flertall, riktignok med knappest mulig margin.

En slik koalisjon må i så fall utvise ydmykhet og ansvarlighet, overfor resten av kommunestyret, og ikke minst overfor næringslivet og innbyggerne i Tromsø.

 

Godt valg!

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse