Annonse
Vi må «hæspe» inn surleppa, åpne øyan og finne frem heiaropet på de som vil og får til her i byen! skriver Martin Andresen. Foto: Yngve Olsen / Nordnorsk debatt

Tromsøværinga, skjærp dokker!

For noen år siden flyttet jeg hjem til Tromsø og har siden den tid både lest og hørt mye fra byens innbyggere – nå føler jeg glasset er langt mer enn halvfullt. Tromsøværinga, skjærp dokker!

«Heya TIL og heya byen vårres» forventer jeg å se som overskrift når neste prosjekt lanseres

Det er på det rene at nærmest hver eneste gang noen ønsker å tilføre byen noe nytt så kommer «alle» andre Tromsøværinga slengende med leppa. Særlig være det seg nye bygg av ulike arter. Det største ankepunktet til byens «sytponga» synes å være at byggene blir for høye og prengende.

«Bygget blir jo høyere enn Rådhuset, det går jo ikke ann! Rådhuset skal være størst og best i Tromsø så lenge bygget består» hørte jeg for litt siden. Joda, Rådhuset er stort og flott det. Med masse lys og greier. Men kjære vene, hva i all verden er det slags argument? Er det slik at det kun er Kommunens egne bygg som skal være store og flotte? Nei skjær meg laus fra slike barnehageargument.

Det siste av byens byggeprosjekt som er åpnet for salg, den nye blokka i Vestregata ved Kongeparken, har så klart heller ikke fått noen form for velsignelse fra de i byen med lange lepper. Det snakkes om at bygget vil ødelegge Kongeparken, skyggelegge han Kong Olav og gi gresset i parken så dårlige vekstvilkår at det er kun vår helt egen Tromsøpalme som vil klare seg der… Har dere i det hele tatt vært i Kongeparken og sett for dere bygget som kommer her? Det kommer til å bidra til et betydelig løft for både parken og et kvartal i forfall. Sol i både parken og på terrassene til leilighetene blir det pinade meg også.

Dette var bare to korte eksempler, men flere trengs da virkelig ikke. Fordi poenget er at nå må vi slutte å starte dagen med å fire opp jantelov-flagget til topps. Vi må «hæspe» inn surleppa. Åpne øyan og finne frem heiaropet på de som vil og får til her i byen! «Heya TIL og heya byen vårres» forventer jeg å se som overskrift når neste prosjekt lanseres.

Vi skal utvikle byen Tromsø til å fortsette å være regionens hovedstad, knutepunkt og symbol på nord-norsk suverenitet. Et Nordens Paris som Tromsøværinga så godt like å spre rundt oss med. Men da må vi alle være fullstendig innforståtte med at da høre utvikling med! Om det være seg nye bygninger, parker, veier osv. Ting vil måtte utvikles og endres. Tromsøya er byens hovedsentrum, og med øy i navnet så sier det seg selv at vi må bygge høyere om vi skal få plass til flere. Med mindre vi skal hugge ned hele Storskogen og bli som Husøya i Senja da…

Og til dere som mister utsikten til disse nye byggene, det er på tide å innse at man kan ikke bo på Tromsøya og forvente utsikt til alle fjellene og sol til langt på kveld. Da finnes det mange alternative plasser å bo rundt øya.

Jeg skal avslutte med å si noe som kan gi meg som tromsøværing enveisbillett «sørover», nemlig at med dagens vegring mot utvikling av byen, så taper vi terreng for en by litt lengere sør. Bodø. Ja, jeg sa det og er forberedt på gapestokk på Stortorget neste helg. Men i guds knepte nævva, det e sant. Der får de det til!

Kjære tromsøværinga, tygg litt på det her. For jeg er sikker på at vi alle ønsker en god og fremtidsrettet utvikling av byen vår. La oss være litt mer fremoverlent og åpen for nye planer og ideer.

Og ikke send meg sørover…

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse