Annonse
NY BEKYMRINGSMELDING: Arbeiderpartiet mottok en ny bekymringsmelding på Trond Giske etter at han hadde danset med en kvinne på et utested sist helg. Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet

Trond Giske har dårlig dømmekraft, men det gjør ham ikke til fritt vilt

Det moralske vulkanutbruddet etter Giskes dans, burde føre til selvransakelse i pressen.

Sist helg var Trond Giske på byen i Oslo. Natt til søndag danset han tett med en ung kvinne, mens han holdt rundt henne. Mye taler for at det var alkohol med i bildet. En video av hendelsen spredde seg i sosiale medier.

Ved å la seg filme slik, utsatte Giske seg for en stor risiko. I løpet av 17 sekunder bekreftes – for mange - bildet som er tegnet av ham i offentligheten.

Deretter kunne VG fortelle at Arbeiderpartiet på bakgrunn av denne videoen har fått et varsel, eller en såkalt bekymringsmelding mot den tidligere nestlederen.

Det viser seg at varselet ikke kommer fra kvinnen selv, men fra en som ikke har noen relasjon til henne. Den kommer fra nestlederen i en av Fagforbundets avdelinger i Oslo. Som ikke var tilstede da tildragelsen fant sted.

Kombinasjonen Giske og varsling er altså en eksplosiv miks. Nyheten om dansen på utestedet Vulkan ble derfor etterfulgt av en mengde fordømmelser, fra mennesker som mente at her hadde Giske gått langt over streken.

Så tok saken en helt uventet vending. NRK tok kontakt med den unge kvinnen Giske hadde danset med på utestedet. Altså det angivelige offeret i saken. Hun kunne fortelle at hun betrakter det hele som ganske uskyldig.

-Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med ham, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn en hyggelig tone, og vi opplevde det som uproblematisk og greit, sier den unge kvinnen til NRK.

Giske var altså ikke innpåsliten og tafsete, mente hun. Men om saken var aldri så uskyldig, er den ikke det for Trond Giske og hans nærmeste.

I ettertid fraskriver VG seg det publisistiske ansvaret ved å si at de bare har vist til en varslingssak, og en intern prosess i Ap.

Men som i alle andre saker må det være terskler ved omtale, en redaksjonell vurdering, basert på sunn fornuft.

Noen snakker om at saken må sees i kontekst. Da strekker og tøyer man kanskje vesentlighetskriteriet for langt. 

I mellomtiden er borgerkrigen i Arbeiderpartiet blusset opp igjen etter en kort våpenhvile. Støre virker handlingslammet. AUF i Trøndelag har innkalt til krisemøte om siste Giskes dans i Oslo. Det er nesten ikke til å tro. Og pressen kaster seg sannelig på her også.

Det virker som om sikringen har gått i norsk presse, og i tillegg på deler av den norske venstresiden.

Ja, det stemmer jo at Giske har gjort seg skyldig i brudd på Arbeiderpartiets retningslinjer om seksuell trakassering. Han har hatt en uakseptabel adferd som han selv har beklaget.

Det var derfor helt legitimt av pressen å sette fokus på Giskes handlinger mens han var statsråd og nestleder i Arbeiderpartiet – mens Metoo-saken pågikk for fullt.

Partiet har nylig sagt at saken nå er avsluttet. Men mange nøyer seg ikke med at Arbeiderpartiets viktigste politiker utenfor Oslo er satt ut av spill.  Det kan virke som om mannen skal knuses for evig og alltid.

Og nå skrives det alvorstunge kommentarer i pressen om Giske burde holde seg hjemme, eller om han kan gå ut og danse kl 02 om natten, og ha kroppskontakt med andre mennesker.

Giskes tid i Arbeiderpartiet er helt åpenbart ute. Det er sikkert til det beste for ham selv og partiet.  Han har gitt prosessen ekstra fart med dårlig vurderingsevne. Men det burde ikke gjøre ham til fritt vilt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse