Annonse
BEGEISTRET: Christian Tybring-Gjedde er tydeligvis full av begeistring over presset fra Trumps ambassadør i Norge, skriver Oddvar Nygård. Foto: NTB Scanpix

Trump har to ambassadører i Norge

Ambassadørens budskap har vært det samme på alle møtene: President Donald Trump forlanger at Norge skal innfri sitt løfte om å bruke minst to prosent av vårt BNP på Forsvaret.

I løpet av flere måneder denne sommeren og høsten har USAs ambassadør i Norge, Kenneth J. Braithwaite, vært i møter med en rekke fremtredende, norske stortingspolitikere. Dette kunne Klassekampen opplyse sist fredag. Ambassadørens budskap har vært det samme på alle møtene: President Donald Trump forlanger at Norge skal innfri sitt løfte om å bruke minst to prosent av vårt BNP på Forsvaret. Dette målet forpliktet Erna Solberg seg til på NATO-møtet i Wales i 2014. Trump har konstatert at Norge er det eneste landet som grenser til Russland, som ikke har nådd toprosentmålet. Og som heller ikke ser ut til å ville prioritere de fremtidige forsvarsbevilgningene slik at målet blir nådd innen 2024.

Ambassadør Braithwaite skal ha vært klinkende klar på at dette vil ikke Trump finne seg i. Donald er simpelthen forbanna på Norge. Og riset bak speilet er dette: Hvis den norske regjeringen ikke kommer på bedre tanker, så kan vi stå i fare for ikke å få støtte fra USA eller NATO i en sikkerhetspolitisk krisesituasjon.  USAs ambassadør har til og med i et skriftlig svar til Klassekampen krevd at Norge må lande toprosentmålet «i god tid før 2024». Amerikanerne mener åpenbart at det må da et av verdens rikeste land ha råd til.

Blant de stortingspolitikerne som har mottatt denne meldingen fra ambassadøren er Sps Liv Signe Navarsete, Høyres Hårek Elvenes og Aps Anniken Huitfeldt, som er leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Samt Frps Christian Tybring-Gjedde, som er andre nestleder i nevnte komité. Og han er tydeligvis full av begeistring over presset fra Trumps ambassadør i Norge. Til Klassekampen sier Tybring-Gjedde: «Han er tydelig og han er ikke fornøyd. (-) Han er en veldig flink ambassadør, det må jeg si». Den hyggelige omtalen er ikke overraskende. Tybring-Gjedde er jo en av Trumps varmeste tilhengere i Norge.

Solberg-regjeringen har i den norske, politiske debatten fått mye kritikk for å være ganske så påholden med bevilgninger til Forsvaret, og for at hun neglisjerer avtalen hun selv skrev under på i Wales. Det er helt legitimt i det politiske ordskiftet i et demokrati som Norge. Men det er noe helt annet når presidenten i stormakten USA kommer med dårlig skjulte trusler mot Norge, og setter NATO-traktatens artikkel 5 i spill – den som sier at et angrep på ett NATO-land er et angrep på alle. Dette synes ikke å bekymre Tybring-Gjedde. Han er bare imponert over den «flinke» ambassadøren.

Hvis Tybring-Gjedde hadde gjort jobben sin som folkevalgt norsk stortingsrepresentant, så hadde han i møtet med ambassadør Braithwaite minnet amerikaneren på følgende faktum: I NATOs 70 år lange historie har artikkel 5 bare blitt utløst én gang. Det skjedde etter angrepet på USA 11.september 2001. I et av de mørkeste øyeblikk i amerikansk historie, stilte hele NATO-alliansen, inkludert lille Norge, opp for USA. Den norske innsatsen i de påfølgende kampene mot terroristenes tilholdssteder i Afghanistan har blitt berømmet fra ikke minst amerikansk, militært hold. Men det hadde sin pris. Ti norske liv gikk tapt i Afghanistan. Langt flere av våre beste kvinner og menn fikk varige mén. Andre små NATO-land, bl.a. Danmark, har stilt opp for USAs sikkerhet på samme måte, med påfølgende tap av liv.

Det er fullt tenkelig at den totalt kunnskapsløse amerikanske presidenten ikke vet noe som helst om dette. Men det gjør Christian Tybring-Gjedde. Likevel velger han å bli utilslørt beundrer og klakør for Trumps utsendte diplomat til Norge, når dårlig skjulte trusler fra Trump mot Norge blir fremført.

Selvsamme Tybring-Gjedde har forøvrig foreslått en politisk plattform som mangler sidestykke i Norge etter andre verdenskrig. Han har lansert parolen «Norge først». Og han mener at Frp bør skifte ideologi og bli et «nasjonalkonservativt» parti. Det er rene ord for penga. Tybring-Gjedde ønsker et styresett i Norge a la dagens Ungarn, Østerrike og Polen, med sine nye autoritære, nasjonalkonservative regimer. Det er inngangen til et politisk mørke som vil avskaffe det liberale demokratiet og erstatte det med en kopi av et Putin-regime. Eller kanskje mer relevant, til Donald Trumps oppfatning om at den sterke mann skal ha uinnskrenket makt, og at all kritikk mot denne makten er «fake news».

 Trump trenger egentlig ikke en egen ambassadør i Norge. Han har jo Christian Tybring-Gjedde.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse