Annonse
Har ikke Oddvar Nygård hørt om Globus II i Vardø, om «kaninene» i Vadsø, om USAs satellitter over Arktis, om USAs atomdrevne U-båter som skifter mannskap og får forsyninger i Malangskjeften? Hvem tror Oddvar Nygård betaler den nye Globus II i Vardø? Tror Nygård at alle gamle forbindelser er kutta tvert av? undrer Jens Ingvald Olsen. Foto: Forsvaret

Trump, Putin og Oddvar Nygård

Om Trump og Nygård spiller balalaika eller har felles musikksmak er ukjent, men Trump må jo være storfornøyd med å ha en talsperson i nordområdene.

Tidligere journalist i Nordlys, Oddvar Nygård, har i flere år engasjert seg som kommentator i militærpolitiske saker. At Nygård anser USA som garantist for fred på jorda er ikke noe nytt. Hans kommentar, “Vi har balalaika-orkester om bord” til mitt innlegg «En kaldere krig», er derfor ikke overraskende. Men når han prøver å gjøre USAs militære (og politiske) ledere så kunnskapsløse og naive som han beskriver i sin kommentar, er det pinlig og historieløst.

Han skriver, med referanse til informasjon fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg da Nygård besøkte Stoltenberg i Bryssel at: «Verken USA eller NATO-alliansen som sådan var spesielt interessert i hva som skjedde i nordvest-Russland, i grenseområdene til Norge, verken til lands eller vanns.» Har ikke Oddvar Nygård hørt om Globus II i Vardø, om «kaninene» i Vadsø, om USAs satellitter over Arktis, om USAs atomdrevne U-båter som skifter mannskap og får forsyninger i Malangskjeften? Hvem tror Oddvar Nygård betaler den nye Globus II i Vardø? Tror Nygård at alle gamle forbindelser er kutta tvert av?  

Jeg har påpekt ei økning i USAs militære aktivitet, som Norges regjering er pådriver for, og som øker den militære spenninga i nordområdene. En økt militær aktivitet som både utgjør en miljø- og helserisiko ved kjernefysiske reaktorer og mulige kjernefysiske våpen i umiddelbar nærhet til Nord-Norges største by. Men det  øker også risikoen for militær konfrontasjon, både ved uhell og enda verre; ved bevisste konfrontasjoner. 

At Nygård mener at jeg driver med «hvitvasking» og er blind for oppbygginga av russiske militære kapasiteter og aktivitet får så være. Sjølsagt er jeg ikke det. Likevel må det nevnes at Russland ikke er i nærheten av å ha de samme militære kapasitetene som USA og NATO. Det er forstemmende, for å bruke et ord fra Nygårds kommentar, at Nygård ikke vil se hvordan NATO og USA har flytta sine militære kapasiteter mot Russlands grenser, og at Norge nå har blitt et del at dette opptrappingsområde. 

Jeg, og Rødt, mener vi skal ha et sterkt nasjonalt forsvar. Men vi er ikke tjent med å være en brikke i USAs prosjekt for militært verdensherredømme. Norge har heller ikke spesifikt behov for militær opptrapping mot Russland. Jeg mener, som jeg skreiv i mitt forrige innlegg: Den militære opptrappinga i nordområdene er svært skadelig for våre liv og livsgrunnlag, og for sivil næringsaktivitet i nord. 

Ellers er det jo verdt å merke seg at Oddvar Nygård med begeistring skriver om hvordan amerikanerne har tatt seg til rette, og har kommet med sine Poseidon 8 overvåkingsfly til Andøya, nærmest på tross av norske myndigheters ønske. Det er for så vidt interessant at Nygård er svært opptatt av «sterke ledere» som president Putin, og til og med Hugo Chavez, Venezuelas forlengst avdøde president, men han nevner ikke President of US og Commander in Chief, Donald Trump. Om Trump og Nygård spiller balalaika eller har felles musikksmak er ukjent, men Trump må jo være storfornøyd med å ha en talsperson i nordområdene.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse