Annonse
Foto: NTB Scanpix

Hylekor på norsk

Sosiale medier er i ferd med å ta livet av den demokratiske, offentlige samtalen i Norge.

Sylvi Listhaugs egen Facebook-profil er hennes foretrukne kanal for direkte kommunikasjon med velgerne.

Her har Listhaug nå fått uventet drahjelp fra NOAS og kulturpersonligheter som Kristoffer Joner og Marthe Valle.

De har kommet med harde personangrep på Listhaug. NOAS (norsk organisasjon for asylsøkere) og Joner fikk bistand fra et reklamebyrå. Det er selvfølgelig en ren gave til FrPs strateger, som har en tydelig strategi for hvordan partiet skal vinne kampen om velgerne i sosiale medier. Da gjelder det å skape en arena som legger til rette for de tydelige frontene populistene er helt avhengige av.

Kommentarfeltet på Listhaugs Facebook-profil er nitrist lesning. Det å være statsråd i Norge krever en annen standard enn det Listhaug nå viser. Civita-sjefen Kristin Clemet har helt rett i sin observasjon. Der er uhyre tankevekkende at Listhaug, som skal være statsråd for hele befolkningen, i stedet legger til rette for en slik voldsom avstand mellom mennesker i Norge.

I USA har Donald Trump nettopp levert en dreiebok som nå også vil bli utnyttet til fulle i norsk politikk. «Hylekoret» versus «Listhaug med venner» er det første virkelig grelle eksempelet, flere vil komme etter hvert som nesten all politisk kommunikasjon legges i hendene til algoritmene, kombinert med at faretruende mange kun har sosiale medier som sin kanal for konsum av nyheter og informasjon.

Dette gir grunn til bekymring fordi de sosiale mediene bidrar til at polariseringen øker i den politiske diskursen, med stadig skarpere ytterkanter. De siste dagene symbolisert gjennom åpne grenser (Joner og Valle) mot stengte grenser (Listhaug). De balanserte analysene eller synspunktene i midten eller sentrum har liten eller ingen plass i all denne slagordpregede og følelsesladede støyen.

Det vi nå ser kan være et signal om hvilket ordskifte vi får frem mot valgkampen i 2017, når Listhaug og andre sentrale politikere lar sosiale medier spille hovedrollen, og beveger seg bort fra tradisjonelle medier.

Den amerikanske forfatteren Anne Applebaum er blant de som advarer åpent mot konsekvensene de sosiale medienes hegemoni kan få for de liberale demokratiene i den vestlige verden.

Dette handler blant annet om at man i begeistringen over sosiale medier, har fortrengt hvordan de redigerte massemediene har fungert som ankerfeste for en demokratisk infrastruktur. Med en målsetting om å sikre en informert offentlighet, som tar utgangspunkt i fakta og de noenlunde samme objektive sannhetene.

Sosiale medier er delvis med på å undergrave alt dette, ikke minst fordi så mange ikke vet hvor eller hvordan de kan finne alternativ informasjon eller oppsøke ulike kilder. Det er derfor viktigere enn noensinne at vi sikrer en reell fellesoffentlighet for informerte borgere i alle samfunnslag. For å lykkes, er det avgjørende med en redaktørstyrt presse som eier sin egen distribusjon, og samtidig anerkjenner vanlige menneskers problemer og fremmedgjøring i verdispørsmål på en annen måte enn i dag.

Det er dessverre lite som tyder på at norske politikere forstår alvoret i det som skjer med den offentlige samtalen.  Tvert imot er de ruset på å bygge ekkokammer i de sosiale mediene, uimotsagt og uten filter. I så måte er den norske statsministerens omfavnelse av Facebooks forretningsmodell symptomatisk. Det dreier seg for ordens skyld om et selskap som ikke engang betaler skatt i Norge.

Erna Solberg gir legitimitet til det som skaper en illusjon om en fungerende offentlighet, mens hennes egen regjering har forsvinnende lite å by på av bidrag som kan sikre et norsk mediemangfold, som hittil har vært en garantist for en sivilisert offentlig samtale, og en sikkerhetsventil mot både falske nyheter, ren desinformasjon og det følelsesdrevne koket som tilbys av algoritmene på sosiale medier.

En svekkelse og ytterligere sentralisering av mediene i Norge, vil bære enda mer bensin til det populistiske bålet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse