Annonse
PST: Den nye trusselvurderingen for 2015 fra Politiets sikkerhetstjeneste ble presentert av PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Truslene mot Norge øker

PSTs største bekymring når det gjelder både ekstreme islamister og høyreekstremister, er at de skal inspirere soloterrorister til å planlegge og utføre angrep.

PST innrømmer at det er særdeles vanskelig å oppdage og forhindre ensomme ulver som bestemmer seg for å begå terror.

Det er sannsynlig at vi  i 2015 vil oppleve forsøk på, eller gjennomføring av terroraksjoner i Norge.

Dette er det noe dystre bildet som PST-sjef Benedicte Bjørnland tegnet da PST la frem sin ferske trusselvurdering for året vi er inne i. Hun gjennomgikk de områdene som etter PSTs syn er de viktigste truslene mot vår sikkerhet. Fremst i rekken står selvsagt trusselen fra ekstreme islamister.

Det gjelder ikke minst tilbakevendte fremmedkrigere fra Syria og Irak, som har sluttet seg til ekstreme organisasjoner som ISIL eller Al-Qaida, og fått opplæring i planlegging og gjennomføring av krigs- og terrorhandlinger. 

Men trusselen kan også komme fra islamister som er blitt radikalisert her hjemme. PST mener også at høyreekstremister kan utgjøre en fare for terroranslag.

PSTs største bekymring når det gjelder begge disse grupperingene, er at de skal inspirere soloterrorister til å planlegge og utføre angrep. Norge har allerede fryktelige erfaringer med soloterrorisme fra 22. juli 2011.

Og PST innrømmer at det er særdeles vanskelig å oppdage og forhindre ensomme ulver som bestemmer seg for å begå terror. 

Benedicte Bjørnland beskrev også en stadig økende etterretningsvirksomhet mot Norge. Hun nevnte ved navn tre land som har evne og vilje til å iverksette forskjellige former for spionasje mot Norge og utgjør en sikkerhetspolitisk trussel mot oss.

De to landene med de største etterretningsressursene er Russland og Kina. En annen aktiv spiller i spionasjebransjen er Iran. Både spionasje mot militære mål og industri- og teknologispionasje er høyt på prioriteringslisten til disse landene.

Truslene mot Norge øker altså. Når det er sagt er det verd å nevne at Bjørnland også i fjor sa at det var sannsynlig med terror i Norge i 2014. Som kjent slo ikke den sannsynligheten til. Og kanskje var det PST som forhindret et terrorforsøk da de i full offentlighet høynet beredskapen i juni i fjor fordi de var kjent med planer om et angrep.

Vi må imidlertid leve med den reelle utryggheten terrortrusselen utgjør. Samtidig må vi aktivt bekjempe både terrorens røtter og alle dens forgreininger, dens ideologi og dens menneskeforakt.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse