Annonse
Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum hilser på noen av deltakerne under folkemøtet i Vadsø torsdag kveld. Til venstre: Senterpartiets stortingsrepresentant fra Finnmark, Geir Iversen. Foto: iFinnmark

Rapport fra kolonien

En festkveld i kolonien for Senterpartiets store folkefører Trygve Slagsvold Vedum.

Vel 200 mennesker møtte opp i Vadsø for å stifte organsiasjonen «For Finnmark». Bygdepopulisten fra Ilseng, Trygve Slagsvold Vedum, hadde fløyet til Øst-Finnmark. Dressjakken var byttet ut med lusekofte.

Hensikten med “For Finnmark” er at Stortinget skal oppheve sammenslåingen mellom Troms og Finnmark. Folk i Vadsø er sinte og føler seg overkjørte av makta i sør. 

Senterpartiets leder omfavnet raseriet med en glede som til forveksling kunne likne den Donald Trump utviste under sine «roadshow» i det amerikanske rustbeltet.

Flere ganger inntok Slagsvold Vedum talerstolen med et bredt smil, og fortalte at her var han glad for å være til stede. Tidligere på dagen hadde han dannet et nytt lokallag.

Jeg bringer for ordens skyld et lite knippe høydepunkter blant de temaer som kvelden varierte over under Vedums festaften i Vadsø: Sammenslåingen med Troms er ukristelig.  Tromsø er Madrid, og Finnmark er Catalonia. Finnmarkinger er husmenn. Hansabyen Bergen utnyttet finnmarkingene. Nazistenes okkupasjon. Herrefolket holder til i sør. Finnmarkinger er leilendinger. Fornorskningen av samer og kvener. Hekseprosessene på 1600—tallet. Finnmark er et U-land.  Finnmark blir nok en gang okkupert av fremmede. Vår kultur er truet. Finnmark er en koloni også i dag.  Vi trenger valglisten «Fritt Finnmark» før stortingsvalget i 2021!

Vi fikk også et kulturelt innslag om multebær og mygg, med en tidligere fylkesrådmann som forsanger.  

Vedums festkveld i Vadsø ble sendt direkte på nettet av avisene i fylket. Det ble også full jackpot med innslag på Dagsrevyen. Kanskje fører det optimistiske budskapet til at flere nå vil flytte til Finnmark.

Den statstøttede redaktøren Geir Wullf i Porsanger var så misfornøyd med storsamfunnet at han mente Finnmark nå må løsrive seg og danne sin egen stat. Da må man sette frigjøringsheltene på sokkel i Lakselv for egen regning.

Tre ord som ikke ble nevnt under Vedums festkveld i Vadsø: Digitalisering, automatisering, globalisering. Også næringsliv ble utelatt. Men nedleggelse av NAV-kontor ble tatt med. Og det viktigste kom frem: Finnmark er for finnmarkinger. Make Finnmark Great Again. 

Pensjonisten Bjarne Mietinen tok ordet helt på slutten: Jeg er glad det ikke er noen ungdommer under 30 år til stede her i salen, for da hadde de mistet nattesøvnen av all svartmalingen. Sa Mietinen. Så gikk en av Vadsøs gamle samfunnsbyggere hjem.

Den hjemvendte sønn, pensjonert historie-professor Einar Niemi, tok ordet og opplyste om at en oppfinnelse som telegrafen i sin tid opphevet avstandsulemper over hele verden, og at man ikke kan utelukke at det samme kan skje igjen ved hjelp av ny teknologi, til og med i vår del av landet. Niemi minnet også, på sitt forsiktige vis, om at det ikke er sikkert at alle tilhengere av regionalisering i Norge er agenter for en kolonimakt.

Det var en festkveld, dere, som Trygve Slagsvold Vedum treffende oppsummerte, før han vendte nesa sørover igjen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse