Annonse
FINNMARK: Fylkestinget i Finnmark vedtok å la være å sette ned fellesnemd. Nå vi stortingspolitikerne endre loven for å sikre fellesnemd slik at også folk i Troms og Finnmark kan gå til valgurnene neste høst. Foto: Oddgeir Isaksen, IFinnmark

Ingen vei utenom

Med slike «hærførere» skal man ikke undres over at ukvemsordene hagler i ekkokamrene for øvrig.

Det er lov å være uenig i politiske vedtak, men av folkevalgte må vi kunne forvente et visst debattnivå, uansett om man er heftig uenig i beslutningene. Nå har fire stortingsrepresentanter foreslått endringer i inndelingsloven, for å sikre at Stortingets vedtak om å slå sammen Troms og Finnmark blir gjennomført, slik at også innbyggerne i de to fylkene kan gå til valgurnene og bruke stemmeretten sin i september neste år.

Forslaget blir, ifølge avisa Nationen, av stortingsrepresentant Geir Iversen (Sp), sammenlignet med det tyske okkupasjonsregimets handlinger. Det er lavmål av en som selv sitter i vårt øverste, folkevalgte organ. Språkbruken følges opp av advokaten som er engasjert av organisasjonen For Finnmark for å gå til rettssak mot staten. Også juristen mener sammenligningen med det tyske styret 1940-44 er helt relevant. Udemokratisk fremmedstyre, kaller han det.

Med slike «hærførere» skal man ikke undres over at ukvemsordene hagler i ekkokamrene for øvrig.

Forslaget fra de fire stortingsrepresentantene fra Høyre, KrF, Venstre og Frp er betimelig og dessverre helt nødvendig. For om 10 måneder skal det første valget i sammenslåtte Troms og Finnmark finne sted. Men i motsetning til i andre nye regioner, er svært lite gjort for å forberede valget her nord. Årsaken er at Finnmark konsekvent har nektet å oppnevne en fellesnemd som kan sette ned et valgstyre. Mens Troms har gjort jobben, vedtok fylkestinget i Finnmark tidligere i år å boikotte departementets oppfordring om å få fellesnemda på plass.

Forslaget til de fire innebærer at kommunaldepartementet skal kunne sette ned valgstyrer i fylker som er uten fungerende fellesnemd. Det er som kjent tilfellet i Finnmark, etter at fylkestinget sa nei til dette tidligere i år. Det har gjort at fylket er kommet i en svært vanskelig situasjon.

Nå er det ingen vei utenom. Noen må ta ansvar for at det faktisk skal avholdes et valg om ikke lenge, og at fylkeskommunen som organisasjon opphører å eksistere. Stortinget har vedtatt regionreformen to ganger, den er kommet for å bli. Det er trist at det måtte overstyring til, men Finnmarks politikere har hele tiden visst at dette kunne skje.

At vi må overlate til Oslo å ta beslutninger vi burde gjort selv, er et nederlag. De politikerne som har satt oss i denne situasjonen bør reflektere over om de egentlig har tjent den nordligste landsdelens interesser. Nå er vi alle mest tjent med at reformprosessen kommer på skinner.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse