Annonse
På nettet ligger det ute en filmsnutt fra et overvåkningskamera i en russisk storby... Tegning: Bjørnar K. Meisler

Tunge slag, tics og klamydia

Jeg mener ikke å være ekkel, men med sine tics, geberder og ekstatisk utrop ser og høres det av og til ut som den innkalte ekspertisen lider av Tourettes syndrom hele gjengen.
Alle som reiser ut i verden får ny kunnskap, nye opplevelser - og en del overraskelser. Nei, jeg tenker ikke på klamydia, men, for eksempel, på kjerringråd mot podagra, denne urinsyregikten som begraver klørne dypt i leddet på styrbord stortå.  Jeg skal komme tilbake til den saken senere.  

Apropos opplevelser; De som kommer hjem etter å ha sett Liverpools filleristing av Barcelona eier et minne for livet – og sannsynligvis en sterk overbevisning om at Jürgen Klopp er fotballens Messias som får sine spillere til å gå på vannet for seg.

Jeg lar andre skrive genialt om det og skal i stedet starte med årets franske cupfinale i fotball, PSG mot Rennes, som jeg rent tilfeldig datt innom. Etter at klubben i mitt hjerte, Narvik Nor, vandret til de evige jaktmarker har jeg vært nødt til å velge nedover i rekkene. Denne gangen ble det altså franske PSG, steinrik klubb og lastet til plimsollmerket med dyktige og fryktelig bortskjemte spillere mot stakkars Rennes som snubler rundt lenger ned i divisjonen.

Men som de sier i Ofoten: Hvilken «rysare» det ble! PSG tok som ventet raskt ledelsen 2-0. Det var det, tenkte jeg da. Men nettopp jeg burde visst bedre. Nemlig! For i den nordnorske seriefinalen på Aspmyra i 1964 ledet Bodø Glimt 4- 0 over Narvik Nor, men tapte 4-5.

«It ain’t over till the fat lady sings!», sier de i operakretser. Utsagnet ble bekreftet i kampen Liverpool vs Barcelona men også fjorten dager før da Rennes, til min store glede, utlignet til 2-2. Da startet et drama der PSG kjempet fortvilet for å unngå slitsomme ekstraomganger. Men Rennes forsvarte seg godt samtidig som spillerne dro ut tiden der de kunne. Da fikk jeg også se skjebnegudinnen Fortuna Nemesis ta PSGs brasilianske superstjerne Neymar i nakken. Han som under siste VM i fotball stort sett bare rullet rundt som en plenrulle og spilte død for å påføre motspillerne gule og rødt kort. Nå fikk gullgutten igjen for jukset sitt der han, halvt hysterisk, sprang rundt og kjeftet opp spillerne fra Rennes som stadig la seg ned på gresset og ba om legehjelp. Rart det der. Det er alltid deilig å se drittsekker få som fortjent.

Er det plass til en digresjon?

På nettet ligger det ute en filmsnutt fra et overvåkningskamera i en russisk storby. Det er tidlig på kvelden og på et fortau står det en spinkel middels høy mann i femtiårene  omkranset av tre fulle ungdommer. Til tross for at de tydelig egler til bråk står mannen helt rolig med hendene ned langs siden og bare ser på sine plageånder. Men da den største bøllen begynner å dytte han i brystet kommer det plutselig en kjapp høyre hook, det er som å se en kobra hogge til, og der ligger kjekkasen urørlig på fortauet.

En av kameratene hans prøver med rop og skrik å få inn et svingslag på den eldre mannen, men han må ha vært i ringen før. Han unnviker slaget elegant og returnerer en ny ødeleggende hook, denne gangen fra venstre, og der ligger banditt nummer to i gata. I tillegg til å være full er denne karen også akkurat så dum som han ser ut for å være. Han strever seg på bena som en nyfødt reinkalv og prøver på ny høyre sving. Det går minst like dårlig og da han ligger på rygg med åpen munn og skrevende bein rømmer tredjemann scenen. Det hele avsluttes med at gamlingen står over nedfallsfrukten og sier noe til dem på russisk før han fortsetter sin kveldspromenade nedover fortauet.  

Like skøy var det at nederlagsdømte Rennes vant straffesparkkonkurransen og ble fransk cupmester 2019 etter at det unge stjerneskuddet på PSG, Christopher Nkunku, satte den avgjørende straffen to meter over tverrliggeren. Kanskje ikke noe å si på at en fortsatt pisse sur Neymar på veg ut fra stadion klappet til en tilskuer som ga han en usensurert melding.  Hvis dere ikke får se brasilianeren i flere kamper nå før sommerferien så vet dere grunnen.

Så til hjemlige trakter. Jeg vet ikke hvordan dere har det, men jeg har et abonnement som gir meg en direktesendt tippeligakamp samt adgang til TV 2 Fotballxtra der tidligere fotballspillere med egne skjermer gir meg korte, muntlige rapporter, uten bilder, fra de øvrige arenaene. Denne søndagen var hovedkampen mellom to skikkelige fjøslag, Vålerenga mot Odd, eller var det Lillestrøm, uansett jeg valgte å konsentrere meg om Fotballxtra.

Det ble en selsom opplevelse. Ja, ikke det at jeg er så fantastisk godt vant, det er ikke det jeg mener. Jeg vokste opp under krigen og mine første fotballopplevelse var pinseturneringen på Narvik stadion på slutten av 40-tallet. Grusbanen var da full av gjørme, småstein og synkehull (banemester Dahl kalte dem dreneringshull) når Bodø Glimt, Harstad Idrettslag, Narvik Nor og Mjølner løp ut for å kåre en vinner. Fotballen var en 5-ball med snøring. Etter et kvarters spill i snøbyger, sludd eller regn veide den 8 kilo. En ubetenksom bodøværing som nikket unna et frispark fra tanksenter Terje Bakkejord tok telling i ti minutter og fullførte resten av kampen tydelig forvirret. Han spurte hele tiden etter kona og måtte ha hjelp til påkledningen etter at han hadde dusjet.

Dette til tross, så synes jeg at Fotballxtra anno 2019 er litt pussig. Greit nok at de tre i studio snakker om aktuelle tema generelt, men når de skal bringe videre dramatikk og situasjoner som bare de ser på egen skjerm, ja, blir det litt teit.

ÅÅÅÅÅHHHHHH, NESTEN SCORING BRANN STADION

NY BOM LERKENDAL

STRAFFE MJØNDALEN

Jeg mener ikke å være ekkel, men med sine tics, geberder og ekstatisk utrop ser og høres det av og til ut som den innkalte ekspertisen lider av Tourettes syndrom hele gjengen. Ellers er det jo bestandig underholdning i de utegående reporterne, av begge kjønn, som i år som i fjor og året før der igjen er manisk opptatt av hvordan ting «føles» det være seg å vinne kamper eller score et seiersmål.

Litt pussig var også han kvikkingen som etter katastrofen mot Molde spør Rosenborg-trener Eirik Horneland om han er redd for å få sparken. Kanskje i tidligste laget. Godt da at Tor Ole Skullerud som en mer lutret, moden og erfaren sidekommentator kunne balansere det hele noe.  

Til slutt bare dette: Det var noe ikonisk over bildet der en tappert smilende Klopp, etter 3-0 tapet for  Barcelona, holder hodet av Messi til sitt brystet og tydelig slites mellom ønsket om å vri hodet av sin banemann - eller bare gi seg over i beundring.

Klopp valgte det siste. Det medvirket kanskje til at han og Liverpool vant returoppgjøret 4-0 og skal spille finale i Champions League.

Ja, det glemte jeg nesten, det mest effektive middelet mot podagra er daglige inntak av kirsebær. Garantert.    

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse