Annonse
VI ER ALLE VINNERE: Tromsøs borgerlige byråd burde sagt som sant er: Vi har en ekstremt krevende økonomi, vi sliter med handlingsrommet, men vi prioriterer så godt vi kan. Og ikke lagt skjul på årsakene til hvorfor det er slik.

Sannheten er at Høyre i Tromsø, i motsetning til partiet nasjonalt, ikke har lyktes i å disiplinere Frp

Det er ikke enkelt å selge store kutt. Og vanskeligere skal det bli.

Partiet, hvis eksistens historisk har handlet om å få bukt med skatter og avgifter, er byens store big spender.

To viktige budsjetter ble lagt frem denne uka. Begge er resultatet av villet politikk, som man likevel er svært forsiktig med å kommunisere. Da Tromsøs borgerlige byråd la frem sitt budsjett mandag, ble det brukt mye tid på å understreke at budsjettnivået fra 2014 skal videreføres. Det stemmer simpelthen ikke. Nominelt har kanskje byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) ordene sine i behold, men ikke reelt. Generell lønns- og prisvekst gjør tvert i mot at det må kuttes kraftig. Dette er den blåblå regjeringens politikk. Og det bør Hilmarsen og byrådet være ærlig på. Kommunesektoren skal slankes, og det skal investeres mer i privat verdiskapning. Dette er et viktig stykke av den borgerlige fløyens ideologiske indrefilet, og den er det vel ingen grunn til å skjemmes over? Tvert i mot var det vel dette velgerne i Tromsø stemte på ved kommunevalget for tre år siden? Da er det jo bare å si det som det er, og motta folkets hyllest?

Sannheten er at det ikke er så enkelt. Det politiske tyngdepunktet ligger nemlig ikke i aksen mellom Frp og Høyre. Det har aldri gjort det, og det kommer ikke til å havne der i overskuelig fremtid heller, verken i Tromsø eller nasjonalt. Ikke minst kommer dette til uttrykk på meningsmålingene de siste ukene. Arbeiderpartiet er tilbake på Einar Gerhardsen-nivå, mens Fremskrittspartiet er i ferd med å bli marginalisert med målinger ned på ni-tallet. Resultatet er at den blåblå politikken blir pakket inn i retorikk som signaliserer at alt er omtrent som før.

Det handler imidlertid om mer enn selve innsalget. Også realpolitisk tvinger det politiske landskapet frem noen mildt sagt underlige utslag. Aldri før har Tromsø kommune brukt mer penger på helse- og omsorgssektoren enn i 2014 og 2015. Kristoffer Kanestrøms (Frp) pengebruk betegnes som «ukontrollert» og «ellevill» av personer i kretsen rundt den politiske ledelsen i Tromsø. Partiet, hvis eksistens historisk har handlet om å få bukt med skatter og avgifter, er byens store big spender. Hvordan er det egentlig mulig? Og hva er det som får Øyvind Hilmarsen til å akseptere dette? Sannheten er at Høyre i Tromsø, i motsetning til partiet nasjonalt, ikke har lyktes i å disiplinere Frp.

Resultatet er at «videreføringen av budsjettnivået» ikke bare låter hult, men direkte surt. Høyre og Venstre er nødt til å ta ansvar for skarpe prioriteringer innenfor trange rammer. Hvilket de også gjør, og egentlig tjener ros for. Næringsbyråd Jonas Stein (V) har helt rett når han erklærer at politikk først og fremst handler om å prioritere. At han i tillegg viser evne til å gjøre det, bidrar til å styrke troverdigheten hans som politiker.

Et annet forhold som bidrar til å tåkelegge Tromsø-politikken, er byrådets store hakk i plata. Med ett år igjen til neste kommunevalg, er flere byråder fortsatt opptatt av å snakke og skrive om alt som var galt under forrige regime. For å legitimere egne valg, er referansen til Arild Hausbergs politiske regime stadig en del av den offentlige samtalen. Sorry, Hilmarsen og co. Tromsø-væringene kommer til å fatte sine politiske valg basert på hva dette byrådet er i stand til å levere. Hva som skjedde og ikke skjedde i Hausbergs regime, er uten betydning.

Det blir ikke mindre krevende av at regjeringen fredag leverte fra seg et budsjett hvor Nordområde-profilen Tromsø har nytt godt av, mer eller mindre er forduftet. Med unntak av Copernicus-satsingen, et rent Venstre-initiativ, som vil gi romfartsmiljøene i nord et fantastisk løft, er hovedbildet langt mer bekymringsfullt. Stortingsrepresentant Kent Gudmunsen (H) sier han ikke synes budsjettkuttene er dramatiske nyheter for Nord-Norge. Vel, det er i alle fall langt mellom de virkelig gode nyhetene.

Har Høyre og Frp budsjettplattformene som skal til for å sikre fire nye år med makt i Tromsø? Lett blir det i alle fall ikke. Høyres politiske supermann og ordfører, Jens Johan Hjort, står foran en ekstremt krevende oppgave når han neste år må ut og selge byrådets politikk.

God helg!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse