Annonse
KORONASMITTE: Selv om sydlige strøk frister, burde det for lengst ha gått opp for alle og enhver at det å reise, spesielt utenlands, innebærer risiko for smitte, sykdom og karantene. Foto:Harald Alvik NTB

Tur-retur Spania

Nå kommer utenlands-koronaen. De siste tallene fra FHI viser at nesten en tredel av dem som ble bekreftet koronasmittet i forrige uke, 15 av 52 tilfeller, ble smittet i utlandet. Er det nordmenn eller reiserådene som er for slappe?

De siste tallene fra FHI viser at nesten en tredel av dem som ble bekreftet koronasmittet i forrige uke, ble smittet i utlandet.

Fram og tilbake er like langt, men tilbaketuren kan likevel være mye tyngre. De siste dagene har nordmenn som dro avgårde til Spania da landet ble «åpnet» av helsemyndighetene, fått det travelt med å reise hjem igjen. For i skrivende stund tyder det meste på at Spania igjen blir farget rødt på det etter hvert så kjente kartet over reiseråd.

Det innebærer karantene når man kommer tilbake til Norge. Enkelte spania-farere er ute og kritiserer myndighetene for dobbeltkommunikasjon når det gjelder reiseråd. Rådene har visstnok ikke vært tydelige nok. De kunne frarådet folk å dra, mener de.

Korona-pandemien og smittesituasjonen har vært det store temaet i den offentlige samtalen siden 12. mars. Ikke noe annet tema er skrevet eller sagt så mye om denne våren og sommeren. Fra daglige pressekonferanser med statsminister og fagstatsråder til å begynne med, til regelmessige oppdateringer om smittede, innlagte og døde, både her hjemme og utenlands. Nyhetsmessig har norske medier jobbet på historisk høygir og levert så det holder.  Debatten og diskusjonene har vært høylytte, også lokalt. Hytteforbud og søring-karantene, for eksempel, det var tidvis harde fronter.

Det burde for lengst ha gått opp for alle og enhver at det å reise, spesielt utenlands, innebærer risiko for smitte, sykdom og karantene. Særlig dersom man beveger seg til land som Spania, som en periode var episenter for utbrudd av korona i Europa, og som lå «på vippen» da de siste rådene kom 15. juli.

 Vi reiser på eget ansvar. Vi lever i et land med individuell frihet, vi er godt vant til trygghet og til å bli ivaretatt i velferdsstaten, men tar vi risiko må vi ta konsekvensene sjøl.

Følger vi med i nyhetsbildet ser vi at det er forskere som mener at norske myndigheter kunne vært hardere i klypene når det gjelder reiseråd. I en kronikk i Dagbladet skriver professor Bjørg Marit Andersen at nordmenn burde frarådes sterkt å legge ferien til utlandet nå. Uforutsigbarheten når det gjelder virusets bevegelser er stor, og erfaringene vi gjorde oss etter de mange vinterferiene i Mellom-Europa og påfølgende utbrudd i Norge, viser at det koronaen spres videre med milde symptomer eller symptomløst i befolkningen.

Hun mener også at Folkehelseinstituttets kriterier for hvor man kan reise uten å havne i karantene etterpå, ikke holder mål. Kriteriet om færre enn 20 nye smittede per 100.000 innbyggere er ikke godt nok, fordi land med omfattende epidemi kan være en stor smittekilde, selv om dagens tall for nysmittede er lavt, skriver Andersen.

Fra utlandet, og særlig Spania, kommer bilder av overfylte strender og kø overalt. De viser at en av de viktigste forholdsreglene vi selv kan ta, nemlig å holde avstand, ikke overholdes. Det kan være et alarmerende forvarsel på hva som kan komme.  

De siste tallene fra FHI viser at nesten en tredel av dem som ble bekreftet koronasmittet i forrige uke, ble smittet i utlandet. 15 av de 52 nye smittetilfellene mellom 13. til 19. juli har sitt opphav i utlandet. Det er en betydelig økning fra slutten av april, for eksempel, da landet lå nedstengt. Kun ett av tilfellene kommer fra et «grønt» land.

Totalt meldte 18 kommuner om nye koronasmittetilfeller i uke 29, og det var ett dødsfall i løpet av uka. Vi vet, i alle fall regner myndighetene med, en oppblomstring av viruset ut over seinsommeren og høsten. Vi kan bidra til å begrense omfanget, de gode og enkle forholdsreglene om håndvask og avstand, gjelder fortsatt.

Når det gjelder reiseråd er det aldri noen offentlig instans som har anbefalt utenlandstur. Det har de fleste av oss skjønt, nå ferierer veldig mange i eget land. Myndighetene kan gi råd og veiledning. Men det er vi selv som har ansvaret for egne handlinger.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse