Annonse
Mens vi venter på å se de strengeste tiltakene siden andre verdenskrig, ber vi innstendig om at dette også skal gjelde turistene som tar seg nordover i Coronaens tid. Vi har ingen nemlig ingen å miste her, skriver legene i Berlevåg. (Illustrasjonsfoto: Yngve Olsen)

Turisme i Koronaes tid

Vi vet hvor vi bor, og vi vet at vi er i en situasjon der evakuering av syke kan være vanskelig. Vi vet at ressursene er knappe her. 
  • If I board this plane to Kirkenes, will I be have to stay in quarantine? 

Spørsmålet kommer fra en britisk turist ved gate 12 A på Gardermoen 12. mars. Nøyaktig tre timer etter at vår statsminister har varslet det norske folk om at de nå skal leve under de strengeste restriksjoner landet har sett i fredstid. 

De tre britene velger å gå fra gaten, De vil heller vil ut igjen til hovedstaden. De er nemlig ikke interesserte i å sitte i karantene. SAS-maskinen kan ta av, en halvtime forsinka, etter at britenes bagasje er plukket ut. 

Sør-Norge settes i karantene, smitten er ukontrollerbar i Oslo nå. Veksten er eksponentiell. Landets skoler stenges mens flyet tar av nordover. Nordover til Finnmark hvor det enda ikke finnes et eneste bekreftet tilfelle av Coronasmitte. 

Det er storm og glatt rullebane i Kirkenes, SAS-maskinen flyr forbi og lander til slutt i Banak. To australske turister lurer på hva som skjer. En gruppe tyskerne er enige, og lurer på hvordan de skal komme seg til Kirkenes? Sammen med noen nederlendere og en gruppe nordmenn, plasseres de i en buss som skal kjøre via Finnland til Kirkenes. 

I Kirkenes undrer man seg over turistene som fyller hotellene, bussene fra Finland og de strengeste tiltakene Norge har sett i fredstid. Turistene skal på Hurtigruta. Og den får de ta. Så lenge de går av og på i Kirkenes, og bor på hotell der. En sterk og ødeleggende kontrast til den dugnaden vi alle nå blir bedt om. 

I Berlevåg har vi ingen bekreftede smittetilfeller enda. Mens forbereder oss på alt som kan komme, skjønner vi at det er en svært takknemlig jobb å være lege i Øst-Finnmark i Coronaens tid. Her er det toalettpapir i butikkhyllene, Joikakaker er fortsatt tilgjengelig, for dem som skulle ønske det. Naboer hjelper hverandre, og ingen med luftveissymptomer kommer uanmeldte til legekontoret. Vi jobber sammen med befolkningen som nå gjør en massiv dugnadsinnsats for å forhindre at vi skal ende opp med de samme røde tallene vi ser sør i landet. Vi vet hvor vi bor, og vi vet at vi er i en situasjon der evakuering av syke kan være vanskelig. Vi vet at ressursene er knappe her. 

Mens Danmark stenger grensene sine, lander det fortsatt fly på Gardermoen. Dagen etter iverksettelsen av de strengeste tiltakene Norge har sett i fredstid, lander det fly fra London, Alicante, Stockholm, Lanzarote, Moskva, Zurich, Berlin, København, Gran Canaria, Amsterdam, Billund, Brussel, Hamburg, Manchester, Krakow, Paris, Frankfurt, Budapest, Wien og Nice. 

Her i Berlevåg er vi glade for at Avinor har stengt flyplassen vår. Og mens vi venter på å se de strengeste tiltakene siden andre verdenskrig, ber vi innstendig om at dette også skal gjelde turistene som tar seg nordover i Coronaens tid. Vi har ingen nemlig ingen å miste her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse