Annonse
Turisme er en voksende næring i Norge, men med virusutbruddet må også næringen ta grep for å hindre videre smittespredning. Foto: Torgrim Rath Olsen

Et større alvor er nødvendig

Alle må ta grep for å hindre smittespredning av koronaviruset. På kort sikt vil det smerte, men det kan bli verre på lengre sikt.

Smittevernoverlegens råd burde umiddelbart bli tatt på alvor av bransjen.

Fra 15. januar til 30. mars var det meldt inn 21 cruiseanløp med til sammen rundt 21.000 gjester om bord til Tromsø havn. Cruisetrafikken er nå helårlig i nord.

Resten av mars måned er det ventet syv store cruiseskip til byen. Bør de få legge til kai her? 

Det er et påtrengende spørsmål som vi må få klare svar på nå.

Denne uka ble det kjent at smittevernoverlege i Tromsø kommune, Trond Brattland, først ba hotellene om å sette turister fra smitteområder i karantene, for deretter å endre rådet til å gjelde bare dem som har symptomer.

Det opprinnelige rådet ble endret etter tilbakemeldinger fra hotellnæringen.

Det er ikke til å tro at Tromsø kommune har gitt etter for reiselivets krav. Det er uakseptabelt dersom turister som kommer hit fra smitteområder kan bevege seg fritt blant lokalbefolkningen.

Smittevernoverlegens råd burde umiddelbart bli tatt på alvor av bransjen. Det er ikke annet hensyn enn økonomiske som i så fall skulle tale for noe annet.

Mye tyder på at alvoret ikke er sunket inn. Nå må alle ta sin del av ansvaret for å begrense smittespredningen. Tromsøs eldre og syke må oppleve at hele samfunnet stiller opp. Fra flyplassen, via hotellene til helsepersonellet.

Og til alle privatpersoner.

Vi vasker hendene og følger helsefaglige råd, ikke nødvendigvis av frykt for egen helse. Vi skal gjøre det i solidaritet med de som kan få virkelige plager av denne sykdommen. Hvis vi gjør gode og restriktive tiltak nå, vil også de økonomiske ulempene over tid muligens bli mindre.

Om hotellnæringen unngår å ta hensyn til de rådene som kommer og kun tenker kortsiktig profitt, vil det kunne straffe dem i det lengre løp om vi får en utbredt smittespredning i Norge.

I Italia er nå hele landet i karantene. Nordmenn er et reisende folk og mange har til tross for virusutbruddet reist til landet i vinterferien. Arbeidsplasser og helsevesenet pålegger nå disse karantene når de er tilbake, i tråd med myndighetenes instruks.

Da er det utrolig om ikke det private næringslivet som lever av turister ikke følger opp de samme rådene og anbefalingene.

Det må gjøres grep nå. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse