Annonse
Tilsynet på Trollvassbu, Kjersti Bakken, kontaktet Ulf E. Hansen og tok ham med opp til Trollvassbu for å se på den nye dagsturbua. Enn så lenge er den ren og innbydende. Foto: Troms Turlag

Er turlagshytter liv laga?

Hvis de besøkende følger oppfordringen om å betale, rydde etter seg og holde bua i samme stand som nå, vil tilbudet kunne bli permanent.

I fjor vinter skrev en indignert Ulf E. Hansen her i avisa at det fremsto som skuffende og provoserende at Troms Turlag hadde låste hytter, så folk måtte ha nøkkel for å komme seg inn. Han etterlyste åpne hytter der folk kunne raste og søke ly, og mente Turlaget opptrådte kjipt. En sånn karakteristikk kunne Turlaget selvsagt ikke ha sittende på seg, så Hansen fikk et tilsvar i avisa. Men historien slutter ikke der. Her kommer nemlig en oppfølger: 

Den Norske Turistforening (DNT) og Troms Turlags mål er å legge til rette for at folk kan ferdes trygt i vår fantastiske natur. Basert på frivillig, ulønnet arbeid lages det skiltede stier og bygges hytter som driftes og vedlikeholdes – alt ved felles dugnadsinnsats av Turlagets medlemmer. Hvert år legges det ned tusenvis av dugnadstimer for at dette skal fungere, og hvis alle som besøker hyttene bidrar bare litt (betaler, og rydder/vasker etter seg), kan alle nyte godt av tilbudet. Som medlemmer eier vi jo dette unike friluftstilbudet sammen. Hyttene og alt de rommer kan med rette beskrives med slagordet «Litt ditt». 

Låste hytter

At hyttene er låst, er først og fremst fordi de primært er for medlemmene. Men også ikke-medlemmer er velkomne til å benytte tilbudet mot å betale litt mer. Det har vært prøvd å la hyttene stå ulåst, men det resulterte i skitne, rotete hytter, ødeleggelser og stort svinn av ved og gass. I 2014 ble derfor alle hyttene låst igjen. Det utrolige er, at selv med låste hytter erfarer Turlaget at de som bruker hyttene ikke har forstått eller ikke tar seg bryet med å betale og ordne opp etter seg. Bare så det er sagt: Det skyldes ikke mangel på informasjon om systemet på hyttene. Både på den enkelte hytte og på Turlagets nettsider ligger utfyllende informasjon på norsk og engelsk om priser og hvilke plikter som følger med opphold på hyttene. Prisene burde heller ikke være uoverkommelig for noen av oss.

For voksne medlemmer/ikke-medlemmer koster det 30/60 kroner for et besøk og 150/300 kroner for en overnatting. Ungdom og pensjonister får ytterligere rabatt, og barn under 15 år går gratis. Betaling kan gjøres kontant i betalingskasse på hytta, på turlagskontoret eller Andresen våpenforretning i Tromsø, med autogiro eller vippses. 

De fleste av oss er vel enige om at det ikke er ok å snike på bussen, men det er tydeligvis greit å droppe å betale og rydde etter seg på hyttene. Betyr det at det ikke lenger er liv laga for en ordning som dette, basert på tillit? Det kan synes som svaret er nei. Turlaget nekter likevel å tro at det er slutt på verdier som ærlighet, fellesskapsfølelse og dugnadsånd blant folk i Tromsø og Troms. De ønsker derfor fortsatt å vise turgåerne tillit.

Gladnyhet

Så til Ulf E. Hansen og andre som ønsker seg et sted å spise matpakken på kalde dager, selv om de ikke har nøkkel – her kommer en liten gladnyhet!

Troms Turlag har i sommer nedlagt et betydelig arbeide for å imøtekomme ønsket fra Ulf E. Hansen og vil fra februar 2017 kjøre et prøveprosjekt med en åpen dagsturbu i tilknytning til turlagshytta Trollvassbu. Hvis de besøkende følger oppfordringen om å betale, rydde etter seg og holde bua i samme stand som nå, vil tilbudet kunne bli permanent. Kanskje kan det også føre til flere åpne buer i framtida.

Fra kritikk til ros

Tilsynet på Trollvassbu kontaktet Ulf E. Hansen og tok ham med opp til hytta for å se på den nye dagsturbua. Enn så lenge er den ren og innbydende. 

Hansen synes det nye tilbudet på Trollvassbu er storartet, og gir all ære til Turlaget for det.

Han håper folk vil følge oppfordringen om å betale for besøket, rydde og vise seg tilliten verdig. Han synes selv det er provoserende å høre at det er så mange gratispassasjerer som nyter godt av det fantastiske tilbudet uten å ville betale for seg. Folk som bruker hyttene bør huske på at alt dette ikke kommer av seg selv, men koster mye i arbeidsinnsats og penger.

For øvrig er han spesielt imponert over tilsynene, disse gratisarbeidende vaktmestre for de enkelte hyttene, som bruker mye av sin fritid på å holde hyttene i orden. Sett i forhold til dette, er prisen den enkelte bruker betaler, ganske liten. At dette i det hele tatt har blitt et problem, er egentlig uforståelig, slik Hansen ser det. Det krever jo så lite å gjøre opp og rydde etter seg, bære inn ved, feie og vaske. Tar alle sin lille del av ansvaret trenger vi ikke dagsturbuer – da kan jo hyttene i prinsippet stå ulåste. Så enkelt er det, sier han.

Bli med og ta din tørn

Ja, så enkelt er det. I snart 150 år har Den Norske Turistforening og turlagene lagt til rette for godt friluftsliv landet rundt, og det er ingen planer om å nedlegge virksomheten. Troms turlag ønsker fortsatt at folk skal kunne ferdes trygt på tur, kunne søke ly når det trengs og finne en god overnattingsplass. De vil bidra til at barn, ungdom, kjærester, barnefamilier, middelaldrende og pensjonister skal kunne oppleve ekte turglede og få minnerike opplevelser i vår flotte natur. Til det trengs din medvirkning og hjelp. Viser du deg tilliten verdig og tar din tørn for fellesskapet, bør systemet med turlagshytter være liv laga i mange tiår framover.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse