Annonse
I beste fall får nå lokalbefolkningen og fiskerne nye og bedre eiere som klarer å få hjørnesteinsbedriften på beina igjen. Hvis ikke vil russernes forretningseventyr få store og langvarige negative konsekvenser for lokalsamfunnet på Rebbenesøy. Foto: Rune Endresen

Tvilsom innovasjon

Historien om Løksfjord AS på Rebbenesøya har utviklet seg til litt av en røverhistorie. Bedriften er nå slått konkurs, til fortvilelse for den lokale fiskeflåten som dermed mangler et sted å levere fangstene.

Løksfjord AS etterlater seg en gjeld på over 10 millioner kroner. Flere kreditorer gjør nå et forsøk på å få penger de har til gode, men alt tyder på at dette kan bli en særdeles krevende oppgave.

Denne triste kysthistorien starter for tre år siden, da den russiske forretningsmannen Dimitri Grokhotov og hans far Alexander meldte sin ankomst i øyriket utenfor Tromsø. De fikk kjøpe bedriften, og en stor del av eierskapet endte opp i et investeringsselskap registert i Genéve i Sveits.

En stor oppgradering av bedriften startet, men de nye eierne viste liten vilje til å betale for seg. De fikk også raskt et dårlig rykte som fiskekjøper hos den lokale flåten. Det vanket et stort antall pålegg og tvangsmulkter fra Arbeidstilsynet, og inndratte tillatelser fra Råfisklaget og Mattilsynet.

Russerne etterlater seg også en gjeld på fem millioner kroner til det statlige selskapet Innovasjon Norge, som har pant i fiskebruket i Karlsøy kommune.

Og her begynner saken å bli enda mer interessant. Spørsmålet er hvilke kontrollrutiner Innovasjon Norge har. Å la utenlandske aktører med tvilsomt rulleblad håndtere millioner av offentlige kroner til luftslott som dette, er alt annet enn tillitsvekkende.

Det gjør dessverre at det er grunn til å stille spørsmål ved kompetansen i Innovasjon Norge, og kvalitetssikringen i forvaltningen av offentlige midler. For de nye eierne var bruket en mellomstasjon for å sende norsk fisk til fabrikker i lavkostland. Det er vanskelig å se at dette på noen måte kan betraktes som innovativ virksomhet til beste for norsk næringsliv. Men det kan selvfølgelig hende Innovasjon Norge ser på dette som nyskapende.

I beste fall får nå lokalbefolkningen og fiskerne nye og bedre eiere som klarer å få hjørnesteinsbedriften på beina igjen. Hvis ikke vil russernes forretningseventyr få store og langvarige negative konsekvenser for lokalsamfunnet på Rebbenesøy.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse