Annonse
Flott bad. Men prislappen skal ikke holdes hemmelig. Innsyn og åpenhet i forvaltningen er nødvendig for at et demokrati skal kunne fungere. Det er den eneste måten folket kan holde politikere og byråkrater ansvarlige for beslutningene de tar. Foto: Torgrim Rath Olsen

Uakseptabelt og respektløst av kommunen

Tromsø kommune vil hemmeligholde et notat som forteller hvor dyrt Tromsøbadet kommer til å bli. Det er totalt uakseptabelt og respektløst overfor de som faktisk kommer til å få sluttregningen, nemlig kommunens innbyggere.

Det er folkets demokratiske rett å få oversikt over disponeringen av offentlige penger.

Begrunnelsen for å unndra notatet offentlighet er tynn. Argumentasjonen er kommunens økonomiske interesser og forhandlingssituasjon i forhold til leverandørene til badet. Men det er ingen som så langt har avkrevd detaljerte fakturaer eller bedriftsinterne opplysninger. Det vi ber om, er sluttsummen.

Den vil ikke kommunen ut med. Det åpner for spekulasjoner og antakelser, og svekker tilliten til forvaltningen i Tromsø kommune.

Det var i forbindelse med en statusrapport framlagt formannskapet forrige tirsdag at administrasjonen varslet mulige nye overskridelser for byggingen av Tromsøbadet. Kommunen åpnet også for at det kunne gå mot rettssak.

Statusrapporten tok utgangspunkt i sluttoppstillingene fra alle entreprenørene, og totalsummen er langt høyere enn de 978 millionene som er siste vedtatte budsjett. «Det er betydelig forskjell mellom det Tromsø kommune mener vi skal betale og det vi er blitt fakturert», sto det å lese i rapporten.

Kostnadene for Tromsøbadet har ballet på seg i løpet av byggeprosessen. Badet hadde en kostnadsramme på 690 millioner da det ble vedtatt i 2015. Etter det har rammene økt flere ganger, til i april da summen altså var 978 millioner.

En rapport fra kommunerevisjonen slo for kort tid siden fast at de opprinnelige kostnadsrammene ikke var basert på realistisk grunnlag. Det var en drepende dom for det borgerlige byrådet, men heller ikke det avtroppende regimet i rådhuset unngikk kritikk.

Men heller ikke 978 millioner er nok. Her foreligger en betydelig budsjettsprekk som kommunens forvaltning nå vil hemmeligholde for innbyggerne. Det er fullstendig uholdbart.

Innsyn og åpenhet i forvaltningen er nødvendig for at et demokrati skal kunne fungere. Det er den eneste måten folket kan holde politikere og byråkrater ansvarlige for beslutningene de tar. Derfor er denne saken så alvorlig. Det er folkets demokratiske rett å få oversikt over disponeringen av offentlige penger. Det burde være unødvendig å si det, men det er altså vi som til syvende og sist må betale.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse