Annonse
KRISE: Nordlandssykehuset har fått nei fra Helse Nords styre til å fortsette med et underskudd på 100 millioner kroner. Styreleder Odd Roger Enoksen til venstre. I midten direktør Paul Martin Strand og til høyre Benjamin Storm, ansattrepresentant.

Alvorlig ansvarsfraskrivelse

Nordlandssykehusets krav om særbehandling truer lojaliteten i hele det nordnorske helseforetaket.

Styret i Helse Nord, ledet av den nye styrelederen Renate Larsen, sa den 19.desember nei til å gi aksept for at Nordlandssykehuset får drifte videre med hele 100 millioner kroner i underskudd.  Avisa Nordland kan nå (29.desember) melde at Nordlandssykehusets direktør Paul Martin Strand slett ikke har slått seg til ro med dette.

I et brev til Helse Nord klager han over at vedtaket ikke var «i tråd med de dialogene vi hadde i forkant av vår budsjettbehandling». Der oppfattet Strand det slik at administrasjonen i Helse Nord hadde lovet ham et endret resultatkrav, slik at Strand kunne fortsette å bruke helseforetakets felles midler som en løsning på problemene. Hvis det er tilfelle at Strand har fått en slik forhåndgaranti, er det sterkt kritikkverdig.  

Helse Nord har gjort et klokt styrevedtak, men dessverre blir problemene ved Nordlandssykehuset forsøkt kamuflert som et slags nordnorsk fellesproblem.  Ja, Universitetssykehuset Nord-Norge har også underskudd, riktignok i langt mindre skala enn Nordlandsykehuset. Forskjellen er at UNN-styret gir oppdraget med å løse problemene til sin egen direktør. Man skyver ikke ansvaret over på andre.

Styreleder Odd Roger Enoksen og direktør Strand ved Nordlandssykehuset velger en helt annen fremgangsmåte. Og maken til ansvarsfraskrivelse er det ikke ofte vi ser i full offentlighet. Det kan tyde på at man er vant til å få det som man vil, og derfor ikke tar et nei for et nei. Det er grunnleggende i enhver virksomhet at direktør og styre må akseptere å holde budsjettet. Alternativet er å takke for seg.

I stedet velger man altså å refse styret i det regionale foretaket for at man ikke får blankofullmakt til  å fortsette å drive økonomisk uforsvarlig.

Hva om de øvrige sykehusene i Nord-Norge hadde slått inn på samme kurs som Enoksen og Strand? Da ville jo økonomistyringen i Helse Nords region kommet fullstendig ut av kontroll. Helse Nord står overfor store økonomiske utfordringer i tiden fremover. Det betyr harde krav til økonomisk styring og omprioritering av ressurser.  Allerede nå ser vi hvordan Helse Nord vurderer utsettelse av de nye sykehusene i Hammerfest og Narvik.  

Vi forventer derfor at styret i Helse Nord nå gir Nordlandssykehuset klar beskjed om hvor skapet skal stå. Man kan umulig godta at en direktør irettesetter styret i Helse Nord for å ha tatt beslutninger man ikke liker. I motsatt fall, undergraves lojaliteten i hele det nordnorske helseforetaket.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse