Annonse
Dette bildet er av en ulovlig hybel i Tromsø

Ublu leiepriser i Tromsø

Det blir spennende å se hvor mange som kommer til å droppe studiene pga. mangel på boligsteder neste semester.

Er man så heldig at man blir invitert på visning, så må man vær så god komme og se på sammen med X antall håpefulle - akkurat som en audition.

Leieprisene går bare en vei - oppover, og situasjonen blir bare verre og verre. Hvem sitt ansvar er det?

Det skal ikke mer enn et kjapt søk på Finn for å finne leieprisene i Tromsø. Synet som møter deg er ikke akkurat lovende. Bittesmå rom på 15 m2, delt kjøkken og bad med X antall andre - og dette for den nette sum av 5-6000 kroner. Helt sprøtt!

Studentsamskipsnaden prioriterer de under 23 år når de går gjennom søknader om studentbolig. På den måten mister tusentalls studenter en billig “utvei” bare på grunn av alderen. Det er helt uholdbart, spesielt siden boligmarkedet er så presset.

Er man så heldig at man blir invitert på visning, så må man vær så god komme og se på sammen med X antall håpefulle - akkurat som en audition. Når utleiere skal leie ut en potensiell studentbolig, så ser de an de potensielle leieboerne med argusøyne. I kamp med 2-300 andre blir dette lett vanskelig - og etter å ha vært på 20-30 visninger blir man motløs.

Har vært borti flere som har sagt at det ikke er noen menneskerett å bo i selve Tromsø. Man kan jo bo i Ramfjorden isteden. Ja, det kunne man ha gjort, om kollektivtilbudet dit hadde vært bedre. Med bil tar det ca. 20 minutter å kjøre dit fra Tromsø, men med buss tar det over en time! Derfor blir slike “utkantsteder” fort uaktuelle. Ikke er bussfrekvensen til slike steder noe å skryte av heller.

Videre må man huske på at studenter ikke får utbetalt mer enn 7.000 kroner i måneden av Lånekassen. Dette skal dekke mobilregning, strøm, Internett OG husleie. Ikke et spesielt romslig budsjett. 

I bunn og grunn mener jeg at kommunen, eller staten, burde ha gått inn og gitt ekstra boligstøtte til studenter i Tromsø. De som ikke studerer har krav på boligstøtte fra kommunen via Husbanken, men dette har ikke studenter krav på. Når verken kommunen, studentsamskipsnaden ELLER staten makter å bygge studentboliger, må noen ta ansvar. Nylig leste jeg i tillegg at universitetet var glad for at det blir ENDA flere førsteårsstudenter til neste skoleår. Jeg ble, for å si det mildt, lettere irritert da jeg leste dette. Hvor skal alle disse nye håpefulle innkvarteres? I boliger som ikke finnes? Utrolig lite gjennomtenkt av en institusjon som i alle fall burde hatt litt gangsyn.

Det blir spennende å se hvor mange som kommer til å droppe studiene pga. mangel på boligsteder neste semester.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse