Annonse
Foto: Operasjon Dagsverk

Er uenighet forkastelig?

Aleksandra Seljeseth kaller Tromsø FpUs boikott av OD-dagen «forkastelig». Hvis du mener at disse standpunktene er sånn et troll av en mening, så la det komme ut i lyset.

Skal ikke Seljeseth som representant av AUF ønske at debatter som er ubehagelige heller skal finne sted i det offentlige rom, enn i lukkede rom og ekkokamre?

Det er ikke den ene siden av en sak som skal avgjøre at sin side, er den rette siden. Det er ikke den ene siden sin rett å mene at hvis det er en splittelse, så er den andre siden forkastelig. Seljeseth, du kan ikke mene at alle som er uenig, er forkastelig. Det er svært problematisk at Seljeseth legger opp til en slik retorikk, det er polariserende. Det er en skremmende måte å debattere på, å demonisere sine meningsmotstandere er en måte å bryte ned en god samfunnsdebatt.

Uenighet er sunt. Det skal være lov å stille seg som motstander. Man skal ikke kjeftes ut av det offentlige rom og inn i lukkede Facebook-grupper. Skal ikke Seljeseth som representant av AUF ønske at debatter som er ubehagelige heller skal finne sted i det offentlige rom, enn i lukkede rom og ekkokamre?

Operasjon Dagsverk har i likhet med TV-aksjonen, forsøkt å finne en sak hele det norske folk kan ukritisk stille seg bak. Det er den ikke i år. Å finne et tema alle kan stille seg bak, er ikke vanskelig, OD-dagen har klart dette tidligere. Splittelsen vi nå ser, bør vise OD at de ikke har klart å samle norsk ungdom. Det å stille seg kritisk er et resultat av at OD ikke har funnet et passende formål. OD har valgt et tema som de må ha visst var polariserende. Alle organisasjonene OD-pengene går til, støtter en boikott av Israel. Etter alle praktiske hensyn jobber norsk ungdom for organisasjoner som boikotter Israel, derfor blir det også norsk ungdom som boikotter Israel.

Å la være å delta på OD-dagen fordi vi er uenige med årets formål, er ikke et budskap om hat, men et demokratisk, legitimt og ikke-voldelig verktøy vi bruker for å endre urettferdig politikk. Noe jeg finner svært problematisk med OD-dagens formål i år er at det bryter med det OD-dagen tidligere har stått for, en politisk uavhengig sak som alle kan ukritisk jobbe helhjertet for. OD-dagen har i år viket fra dette og da er både OD og AUF helt nødt til å akseptere at noen uttrykker sin uenighet uten at de stemples som forkastelige og jævlige.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse