Annonse
Når vi påpeker åpenbare faktafeil så inviteres vi til å skrive et debattinnlegg. Vi får klare begrensninger på antallet tegn vi kan bruke, og ikke sjelden blir innlegget gjemt bort nederst på debattsiden, og ofte kun i papirversjonen. Samtidig spres den opprinnelige feilinformasjonen stadig videre via sosiale medier, skriver adm. dir. Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge. Foto: Sjømat Norge

Den ufeilbarlige, selvkritiske og uselvhøytidelige presse

På samme måte som vi i næringslivets organisasjoner bør være positive til et lobbyregister, så burde pressen jublet over at det testes ut nye ordninger som kan bygge tillit til norske journalister og mediehus.

Få yrkesgrupper har lavere troverdighet enn norske journaliser. På de årlige omdømmeundersøkelsene som Norges Sjømatråd gjennomfører sammenlignes produkter, merkevarer og bransjer. Derfor vet vi godt hvordan både laksens og havbruksnæringens anseelse er. Vi vet også hvordan pressen og en avis som Dagbladet ligger an. Tilliten til Dagbladet ligger helt på bunn. Nordlys er for ordens skyld ikke med, men det er for meg åpenbart at pressen har et tillitsproblem.

Det er skummelt! For en vedvarende tillitssvikt til pressen utfordrer en del av grunnmuren i demokratiet. Det er ikke mindre sentrale verdier enn meningsytring, det frie ord og kritisk gransking av makthaverne som er på agendaen. Derfor bør pressen gå først i arbeidet for å bygge en sterkere tillit.

Den tillit bygges ikke ved å dyrke seg selv. Det vet vi i havbruksnæringen svært mye om, for også vi har gått i fellen ved å dyrke oss selv og i for liten grad å være selvkritisk. Skjalg Fjellheim i Nordlys skrev nylig en kommentar hvor han nettopp gjør den feilen. Som et angrep på faktisk.no skriver han et innlegg om en presse som fungerer utmerket på alle måter. Den er verdensledende, de etiske og faglige rammene for pressen er allerede på plass, pressen har gode sanksjonsordninger ovenfor seg selv og det er i følge Fjellheim en velfungerende selvkritisk ånd i norske aviser. 

Hvis det er Vær varsom-plakaten og PFU han sikter til, så fungerer de ikke godt nok. I dagens medieverden spres nyheter via sosiale medier i rekordfart, og nyheter som er tilbakevist blir resirkulert via nettet årevis etter at de ble skrevet. PFU jobber derimot sent. Det tar tid å vurdere, og når dommen endelig kommer skal det dømte medium annonsere egen feil. Da er allerede sannheten etablert. Om den er aldri så lite tuftet på fakta.

Vi som jobber for norsk sjømatnæring ser dette dessverre ofte. Feil gjentas og forsterkes. Når vi påpeker åpenbare faktafeil så inviteres vi til å skrive et debattinnlegg. Vi får klare begrensninger på antallet tegn vi kan bruke, og ikke sjelden blir innlegget gjemt bort nederst på debattsiden, og ofte kun i papirversjonen. Samtidig spres den opprinnelige feilinformasjonen stadig videre via sosiale medier.

Pressen fungerer også som flokkdyr. Det en avis har avdekket blir ikke sjeldent gjengitt av andre aviser både som nyheter og lederartikler. Hvis den første avisens grensesprengende sannhet faktisk hviler på feil så hjelper det lite for det er svært sjelden at norske aviser etterprøver hverandre.

I motsetning til andre makthavere er journalister nært fritatt fra gravende og kritisk journalistikk. Det synes det også som om Fjellheim mener at de skal være. For hvis journalister skal vurderes slik vi andre blir vurdert så kan det paralysere journalister over hele landet. De blir sittende passive i redsel for å bli uthengt bare de gjør et eneste lite feilskjær skriver Fjellheim.

Jeg tror vi alle til tider bør gå i oss selv. For egen del så støtter jeg opprettelsen av et lobbyregister. Jeg frykter ikke at norske journalister skal kunne sjekke hvor ofte jeg er besøker Stortinget og departementene. Tvert i mot så tror jeg at et slikt register ville synliggjort at norske folkevalgte snakker med mange og svært ulike interesser. At det er bygd noen myter rundt næringslivets makt og at det i Stortinget vanker flere lobbyister mot verdiskaping og næringsliv enn de som er for.

På samme måte som vi i næringslivets organisasjoner bør være positive til et lobbyregister, så burde pressen jublet over at det testes ut nye ordninger som kan bygge tillit til norske journalister og mediehus. Hvorvidt faktisk.no er det endelige svaret er det for tidlig å dømme, men å skyte det ned fordi norsk presse er verdensledende er helt klart ikke svaret. Det vil kun bidra til å bygge ned tilliten til pressen ytterligere, for vi trenger alle noen som ser oss i kortene. Også norske journalister og redaktører.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse