Uforståelig hemmelighold

Den nye administrasjonssjefen i Tromsø kommune har dessverre påført seg selv en ripe i lakken allerede før hun starter i jobben.

Britt Elin Steinveg har fått jobben som toppleder i Tromsø kommune. Hun blir administrasjonssjef når kommunen om kort tid avvikler parlamentarismen og går tilbake til formannskapsmodellen. Men Steinveg ville ikke at noen skulle vite at hun hadde søkt, et ønske hun fikk innfridd av byrådsleder Kristin Røymo. Vi tolker Røymos uttalelser dithen at det kunne være fare for at Steinveg trakk sin søknad, dersom hennes navn ble gjort offentlig kjent på søkerlisten.

Saken er pinlig både for Steinveg og den politiske ledelsen i Tromsø kommune. Røymos løfte til innbyggerne om «åpne prosesser» har fått en ripe i lakken. Når det gjelder Steinveg fremstår lengselen etter hemmelighold som pompøst og selvhøytidelig. Vi ser at hun mener det kunne være til skade for hennes verv innenfor den statlige universitetssektoren dersom noen fikk vite at hun ønsket en toppjobb i Tromsø kommune. Hva slags store ulemper det skulle påføre henne å gå fra stat til kommune, bortsett fra at hun måtte fortelle sin nåværende sjef at hun hadde søkt, fremstår som høyst uklart. Uansett er offentliggjøring av eget navn på en kommunal søkerliste en påkjenning hun burde og skulle tåle. Vi legger merke til at andre toppledere som søke på stillingen, ikke anførte et ønske om hemmelighold.

Vi tar for gitt at Steinveg allerede før hun søkte var oppmerksom på at det har en særlig allmenn interesse hvem som søker en toppjobb i Tromsø kommune. Når man sikter seg inn på en sjefsstilling i en organisasjon som baserer seg på meroffentlighet, er det ingen god start å begynne med å markere et sterkt ønske om hemmelighold og lukkede prosesser. Vi håper dette ikke viser Steinvegs ryggmargsrefleks når det kommer til offentlighet og åpenhet.

Hun skal nå forvalte tilliten til Nord-Norges største organisasjon. Med all respekt for jobben som assisterende direktør ved UiT Norges arktiske Universitet, Steinveg vil nå oppleve et annet mediefokus enn hun har vært vant til. Den offentlige oppmerksomheten rundt Tromsø kommunes virksomhet er formidabel. Slik må det være fordi kommunens oppgave er å levere tjenester til 75.000 innbyggere. Vi legger derfor til grunn at et helt uforståelig hemmelighold av egen søknad ikke blir retningsgivende for den praksis Steinveg har tenkt å legge seg på.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse