Annonse
KUNNSKAPSMOTOR I NORD: Bildet er fra et arrangement ved UiT i Tromsø. Foto: UiT Norges arktiske universitet.

UiT må løftes sterkere fram

Nordnorsk ungdom har lite å tjene på at UiTs store betydning i nord gjemmes vekk.

Banksjef Liv Ulriksen i Sparebank 1 Nord-Norge har forfattet en kronikk sammen med rektorene Anne Husebekk (UiT) og Hanne Solheim Hansen (Nord Universitet). Under tittelen «Felles løft for Nord-Norge» i nettavisen High North News.

Kronikken er skrevet etter en velkjent mal når Sparebank 1 Nord-Norge er involvert. Mye handler om å manøvrere i et regionalpolitisk landskap uten å tråkke på ømme tær. Selvsagt er også bankens eget kunnskapsløft med sin veldedighet skrevet inn som et viktig moment.

Det ser ut til at Sparebank 1 Nord-Norge på denne måten også ønsker å bidra til å understøtte en utdatert fortelling om to likeverdige universiteter i Nord-Norge.  

Halvparten av Nord Universitet er i Trøndelag, et fylke som i tillegg har NTNU i Trondheim som motor. Det betyr at Nord Universitet ikke er et nordnorsk universitet, men et universitet for Nordland og Trøndelag. Nord har etter en fusjon i 2015 flere campus i Trøndelag enn i Nordland.

Det er altså ganske langt unna sannheten at vi har to likeverdige universiteter i nord. Lett tilgjengelig statistikk fra Norsk Senter for Forskningsdata viser at forskjellene mellom de to universitetene faktisk er veldig store.

Det gjelder både vitenskapelige arbeider, ansatte, budsjetter og ikke minst doktorgrader. Mens det ved UiT er avlagt hele 480 doktorgrader i perioden 2016 til 2019, er tallet ved Nord 78.

I en tid med synkende folketall i nord vil UiT sin rolle bli stadig viktigere. De som er opptatte av at vi ikke skal eksportere ungdommen ut av landsdelen, bør derfor oppfordre til et mye tydeligere landsdelsoppdrag og tilstedeværelse for UiT i hele landsdelen.

Fra politisk hold, både fra regjeringen og opposisjonen, kommer det klare signaler om at flere i framtida må få mulighet til å ta utdanning der de bor. UiT må få muligheten til å bygge et enda sterkere nett med desentralisert utdanning.

UiT har dessuten fått flere gode nyheter i det siste. Sterke søkertall til høstens studier er fulgt opp med at UiT klatrer på den betydningsfulle årlige rangeringen av de beste universitetene i verden.

UiT - Norges arktiske universitet har rykket forbi NTNU i Trondheim og er nå nummer 25 blant de nordiske. UiT hevder seg i konkurransen både nasjonalt og internasjonalt.

Men den store utdanningsmuskelen trenger hele landsdelen i ryggen for å styrke sin rolle og posisjon. Hvis man skal hevde seg globalt, må man gi enda mer kraft til sterkeste miljøet innenfor forskning og utdanning.

Det er UiT som har klart best forutsetninger for å hjelpe Nord-Norge videre. Landsdelen som fellesskap ville tjene på at de med innflytelse sa det som er opplagt høyt.

Her kan ikke minst Sparebanken Nord-Norge, som en viktig aktør i nord med høy tillit, bidra med et forsterket budskap om UiT sitt nordnorske oppdrag. Det vil stå trygt på egne bein. Og det vil garantert bli lagt merke til blant nasjonale beslutningstakere.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse