Annonse
SUKSESS: Marie Dølvik Markussen er en ung fotballspiller fra Tromsø, som startet sin karriere i Stakkevollan og Fløya. Hun har spilt for Wolfsburg, Stabæk og Vålerenga og har flere landskamper for Norge.

Nytt og viktig steg for likeverd

Tromsø forskningsstiftelse og Norges Arktiske Universitet (UiT) går nå inn med 21 millioner hver for å starte et nytt senter for forskning på kvinnefotball.

Den gavmilde bergenseren Trond Mohn har i tillegg til store pengebidrag til samfunnets felles formål ved UNN og UiT, også bidratt med over 120 millioner kroner til Tromsø IL.

Nå støtter han en ren kombinasjon av idrett og forskning. Senter for kvinnefotball skal starte opp med sin virksomhet allerede i høst, og forskningen vil pågå frem til 2023. De skal ansette tre doktorgradsstudenter, i tillegg til at en rekke internasjonale forskere vil bidra.

Forskningsleder Svein Arne Pettersen sier at målet er øke kvaliteten på kvinnefotball gjennom en kunnskapsbasert tilnærming.  Målet er innsikt i hva som påvirker prestasjonsevnen hos kvinnelige elitespillere. Pettersen viser til at forskningsresultater for ofte bare blir overført fra menn til kvinner, til tross for store hormonelle forskjeller.

Flere fakulteter ved UiT Norges arktiske universitet skal være involvert, med fokus på blant annet fotballfysiologi, psykologi og klubborganisasjoner sett i et kjønnsperspektiv. Rektor ved UiT, Anne Husebekk sier det er viktig at idrettsforskning tar kjønnsforskjellene inn som et sentralt element i sin forskning.

Kvinnefotballen har tatt store steg de siste årene, men kjemper fortsatt en kamp for likeverd sammenliknet med menn.  Fotball har nå også blitt den største idretten for norske kvinner, med over hundre tusen aktive utøver.

Også i Tromsø er idretten i sterk vekst, og Tromsø ILs jentelag har årganger som er blant de beste i landet. Gjennom en iherdig treningskultur har klubben de siste årene markert sterke resultater i flere turneringer.  Dessuten har Fløya i flere tiår gått foran og vist vei på damesiden.

Å skaffe mer kunnskap om fysiske forutsetninger for kvinnelige fotballspillere, er et viktig signal for å skape et grunnlag for bedre sportslige prestasjoner. Det er et steg i riktig retning for norsk kvinnefotball. Så er det i tillegg all grunn til å være stolte over at nettopp Tromsø og breddeuniversitetet i byen inntar en ledende rolle i dette viktige arbeidet.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse