Annonse
REISER MYE: Rektor Anne Husbekk reiser mye i jobben og har de siste årene representert UiT i de fleste tidssoner. Det koster. Foto: Arkiv/Ragnhild Gustad

UiT-rektoren må svare for dyre reiser

UiT Norges arktiske universitet brukte tre år på å rydde opp. Det er for dårlig.

Samtidig er det urovekkende at Riksrevisjonen har bedt UiT rydde opp i sin praksis med bruk av virksomhetskort i tre år.

Rektor Anne Husebekk har de to siste årene brukt universitetets kredittkort for over én million kroner.

Nordlys har fått innsyn i samtlige korttransaksjoner gjort med UiT-ledelsens virksomhetskort benyttet til reiser i 2018 og til og med oktober 2019.

Det er en grunn til å minne på hvorfor. UiT-rektoren reiser for offentlighetens midler. Det er derfor i samfunnets interesse å vite hva disse midlene går til.

UiT gjør klokt i å sende Husebekk verden rundt. Det er heller ikke det store problemet at Husebekk benytter seg av «business class», eller at hun bor på mer fasjonable hoteller. Synligheten og det internasjonale kontaktnettet er viktig for omdømme og oppmerksomhet for universitetet.

UiT-rektoren må likevel forvente å legge fram dokumentasjonen og å kunne forsvare kostnadsbruken.

I 2019 har hun vært to turer i Asia, blant annet en tur til Japan og Korea med kunnskapsminister Iselin Nybø.

– Når man blir invitert av ministeren sier man ikke nei. Men vi vurderer hele tiden reisens verdi, sier UiT-rektoren.

Samtidig er det urovekkende at Riksrevisjonen har bedt UiT rydde opp i sin praksis med bruk av virksomhetskort i tre år. Allerede i 2016 fikk de påpakning om den utstrakte bruken av kredittkort, som forvaltningsorganet mener var problematisk.

Kontrollorganet har selv gjennomgått 182 transaksjoner gjort med virksomhetskort i perioden januar til september i fjor. De 18 største fakturaene ble ettergått. I ni av dem fant ikke Riksrevisjonen noen form for underbilag eller spesifiseringer. UiT har brutt både interne retningslinjer ved UiT og Finansdepartementet sine bestemmelser om økonomistyring i staten, ifølge Riksrevisjonen.

Universitetsdirektør Jørgen Fossland sier til Nordlys at man i 2019 har skjerpet praksisen ved bruk av virksomhetskort. Fra 1. juli er det kun rektor Anne Husebekk som har virksomhetskort som kan benyttes på tjenestereiser. Resten av ledelsen har levert inn sine kort.

Det var ikke for tidlig. Det er kritikkverdig at det tok såpass lang tid å rydde opp.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse