Annonse
STERKT UNIVERSITET I NORD: De tidligere kunnskaps-statsrådene Kristin Clemet og Kristin Halvorsen vil begge være gode valg som styreleder ved UiT, skriver Nordlys på lederplass. Her er Halvorsen ved åpningen av studieåret 2012 i Tromsø. Foto: Torbein Kvil Gamst

UiTs nasjonale rolle må styrkes

Valget av styreleder ved UiT er minst like viktig som ansettelsen av ny rektor.

UiT har satt ned et utvalg som skal arbeide med ansettelse av ny rektor etter Anne Husebekk. Utvalget skal ledes av Stig Slørdahl.

For UiT vil det være viktig å ha en rektor med ståsted og forankring i Nord-Norge, oppslutning blant de ansatte og troverdighet innenfor rammen av UiT sitt kjerneoppdrag; forskning og høyere utdanning.

Men minst like viktig som ansettelsen av rektor, er det å peke ut en ny styreleder. Dette er det regjeringen som har ansvaret for.

Her bør Nord-Norge låne autoritet fra den beste kompetansen i Norge.

UiT er med sine 17.000 studenter statens absolutt viktigste redskap for å sikre forsyninger av kunnskap og relevant arbeidskraft i det nordlige Norge.

Fokuset fremover må være en tyngre vektlegging av UiTs oppdrag for Norge i hele Nord-Norge. Det handler om å legge til rette for løsninger som gjør at flere kan ta sin utdanning nært eget hjemsted. Det vil være i tråd med politiske signaler, UiT kan på denne måten underbygge nødvendig omstilling i arbeidslivet. Og bli en garantist for utdanning og kunnskap som understøtter næringslivets behov, og samtidig utvikler offentlige tjenester i Nord-Norge. For å få det til må UiT ha en større geografisk tilstedeværelse i Nord-Norge enn tilfellet er i dag, uten at det går på bekostning av kvaliteten.

Men strategien bør også handler om å videreutvikle Tromsø som den urbane kunnskapsbyen, som i vid forstand sikrer norske interesser i nord.

Valget av styreleder må derfor bidra til å løfte UiT inn i en nasjonal fortelling.

Da er det nødvendig både med nettverk og sterk politisk forståelse og erfaring. Det er faktorer som kan sikre gjennomslag i det som vil bli en stadig hardere kamp om ressursene.

Her er det spesielt to navn som peker seg ut. Den ene er Kristin Halvorsen, som faktisk var den som ga UiT navnet (UiT Norges arktiske universitet) i forbindelse med den vellykkede fusjonsprosessen med Høgskolen i Finnmark i 2013. Halvorsen er tidligere SV-leder og kunnskapsminister, og i dag direktør for forskningsstiftelsen Cicero.

Kristin Clemet er et annet eksempel på et navn som vil fylle rollen og gi UiT nasjonal kraft. Hun er tidligere utdannings- og forskningsminister, og de siste årene daglig leder i den liberale tankesmien Civita. Det skader sikkert ikke at Clemet er barnefødt i Harstad og allerede har bånd til Nord-Norge.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse