Annonse
BYRÅDET: Foreslår å kutte i eiendomsskatten - et kutt som knapt vil merkes for boligeierne, men som medfører et inntektstap på 5 millioner for Tromsø kommune.

Det ukloke skattekuttet

For huseierne i Tromsø betyr et kutt på 0,2 promille en besparelse på 10-15 kroner per måned, mens kommunen går glipp av 5 millioner sårt tiltrengte kroner.

I sitt alternative 2015-budsjett foreslår den politiske opposisjonen i Tromsø kommune å vrake byrådets ønske om å senke eiendomsskatten med 0,2 promille. Den går faktisk enda lenger - og foreslår en økning på 0,2 fra dagens nivå. Det synes både klokt og nødvendig.

Tromsø kommune står foran enorme investeringer i årene som kommer, og sliter samtidig blant annet med et stort overforbruk på pleie- og omsorgssektoren. I tillegg er situasjonen i Skole-Tromsø veldig langt fra tilfredsstillende, noe Nordlys har dokumentert i høst.

Dessuten får byrådet i Tromsø liten eller ingen drahjelp fra sin egen stats- eller kommunalminister, og skatteinntektene er langt mindre enn forespeilet.

Tromsø kommune trenger altså sårt flere inntekter, og da er et symbolsk kutt i eiendomsskatten feil vei å gå. For huseierne i Tromsø betyr et kutt på 0,2 promille en besparelse på 10-15 kroner per måned, mens kommunen går glipp av 5 millioner sårt tiltrengte kroner.

En forsiktig økning på 0,2 promille gir altså i stedet en økt utgift på 10-15 kroner per måned for den jevne huseier, som vil gi kommunen økte inntekter på over 10 millioner neste år, sammenliknet med byrådets forslag. Og en slik beskjeden utgiftsøkning er til å leve med for boligeiere i Tromsø for å få finansiert viktige oppgaver i egen kommune i tida som kommer.

Eiendomsskatten er en ren kommunal avgift, og den har gode egenskaper sammenlignet med andre skatteformer, spesielt fordi den er knyttet til bygg og grunn. Skattegrunnlaget er dermed vesentlig mer stabilt over tid enn for eksempel finanskapital, og er i mindre grad enn andre skatter avhengig av konjunkturene, slik for eksempel selskapsskatten er.

I Høyre- og Frp-styrte Bergen har byrådet nå vedtatt å innføre nettopp eiendomsskatt, og byen blir derfor en del av flertallet av borgerlig styrte kommuner med denne skatten.

Eiendomsskatten i Tromsø ligger dessuten betydelig under de maksimale 7 promillene mange norske kommuner opererer med.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse