Annonse

Den nye fiskeriministeren må ha høy tillit

Norge trenger nå en fiskeriminister med høy tillit både i næringen og i befolkningen.

For en uke siden måtte Geir Inge Sivertsen trekke seg som fiskeriminister. Han falt for eget grep. Det hjalp ikke å betale tilbake verken etterlønnen fra kommunen eller godtgjørelsen fra fylkeskommunen. Han hadde forsynt seg med penger kan ikke hadde krav på.

Spekulasjonene om hvem som skal etterfølge Sivertsen pågår med full styrke. Enkelte steder skjer det på et nivå som nesten overgår satiren.

For eksempel i miljøer i Bodø og Nordland, der man jobber intenst for å erstatte Sivertsen med NHO-direktøren i Nordland, Daniel Bjarmann-Simonsen. Han er tidligere dømt for trygdesvindel. Men ifølge NRK Nordland er han nå klar til å ta over etter Sivertsen, dersom han blir spurt. Vi må legge til grunn at akkurat det er en opplysning som kommer fra velinformert hold, som det heter.

Nå gjenstår det å se om Høyre finner en fiskeriminister i nord som ikke har vist lettsindig omgang med skattebetalernes penger.

En ny runde med støy om en fiskeriministers fortid, er trolig det siste Ernas Solberg ønsker seg. Derfor kan det virke merkelig å drive kampanje for en politiker som for få år tilbake ble dømt for NAV-svindel. Bjarmann-Simonsen er en nordnorsk entusiast som både kan og forstår kysten. Men vil han - med Sivertsen-fadesen friskt i minne - ha den nødvendige tilliten? Det er selve timingen for kandidaturet som ikke virker særlig gjennomtenkt.

Selv ville jeg kanskje holdt en knapp på Grete Ellingsen i Sortland. Den tidligere Høyre-ordføreren og statssekretæren er skarpskodd jurist og har også vært tingrettsdommer. Det er kanskje et understatement å antyde at hun er en politisk profil Høyre hadde trengt fra nord nå. Dersom hun selv vil.

Det er en svakhet ved diskusjonen om ny fiskeriminister, at for mye ser ut til å handle om postadresse. Og for lite om politikkens innhold. Eller hvordan denne engang så stolte næringen igjen kan få opprettet en slags samfunnskontrakt med et minimum av legitimitet.

Realiteten i dag er at de norske fiskeriene har mistet nesten alt av sin tidligere samfunnsaksept. Den var hardt tilkjempet av fiskere som var tett sammenvevd med egne lokalsamfunn.

Men tiden da fiskerne var helter og forbilder i egne bygder og en hel landsdel, ser ut til å være forbi. Næringen er preget av svindel og sosial dumping. Og det i et omfang som drar omdømme og troverdighet til bunns som den berømte jarsteinen. For å rydde opp i dette, er første bud at vandelen til den som skal gjøre jobben ikke bidrar til å avspore arbeidet. 

I tillegg har pengegaloppen ført til at fiskere er en adel som skummer fløten og selger egne kvoter for flere hundre millioner kroner i året. En ganske liten gruppe mennesker kontrollerer stadig større verdier og har blitt styrtrike på kvoter de har fått tildelt gratis fra staten. Deler av disse fellesskapsverdiene blir nå investert i eiendom i Oslo og Tromsø.

Les Nordlys-reportasjen om kvotehandelen og de nye rikingene:  Enkelte har solgt billig. Så går det to-tre år og så kommer kjøperen kjørende i en diger BMW eller Mercedes

Frislippet startet da Svein Ludvigsen ledet fiskeridepartementet. Men fordi hovedstadsoffentligheten er uinteresserte i fiskeripolitikk, har maktforskyvningen i fiskeri-Norge de siste 15 årene skutt fart uten nasjonal oppmerksomhet.

I den foreliggende kvotemeldingen som nå er til behandling i Stortinget, har de rike og mektige gjennom vellykket påvirkningsarbeid lagt til rette for at de fleste av deres privilegier kan videreføres. Det meste i meldingen er pakket inn i et stammepråk som er ugjennomtrengelig for folk flest. Og kanskje er det hele poenget.

Mesteparten av denne politikken, som nå skaper formuer som setter de gamle nessekongene i skyggen, har blitt videreført av fiskeriministere som faktisk har bodd i Nord-Norge. Noe som må sies å være en indikasjon på at det ikke nødvendigvis er postadressen som teller. Snarere tvert imot.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse