Annonse
UNGDOMMEN HAR TALT: Også her ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø sto klimaspørsmål og behovet for omstilling fra oljeøkonomien sentralt i skolevalgsdebatten. Foto: Inger Præsteng Thuen/Nordlys

Ungdommen går til venstre

Ungdommen har gitt et klart signal om at de vil ha en annen retning for Norge.

Ap er største parti i skolevalgene, mens SV går aller mest fram. Høyre og Frp går mest tilbake, kun hver fjerde ungdom har stemt på de to regjeringspartiene.

Både Rødt og MDG gjør sterke skolevalg. I sum er det et tydelig signal om at ungdommen ønsker å dreie norsk politikk mot venstre.

Vi vet ikke sikkert hvordan de unge velgerne vil stemme på selve valgdagen, men skolevalget er en klar indikasjon. Jubelen hos Ap og SV er derfor forståelig. Resultatene gir inspirasjon foran innspurten frem til mandag.

I tillegg ser Ap ut til å ha fått et lite løft på de nasjonale meningsmålingene, noe som tyder på at partiet snakker bedre til sine kjernevelgere enn i valgkampens første fase. Angrepene på Listhaug kan ha virket. For Ap er utfordringen er at hardkjøret på innvandring mobiliserer på høyresiden, og sender FrP oppover på målingene.

Skolevalgene viser at de unge foretrekker partier som står for en mer liberal innvandringspolitikk, og ikke minst en mer offensiv tilnærming for å fase ut norsk oljeproduksjon.

Klimasaken er et eksistensielt spørsmål for dagens ungdom. Det handler om overlevelse, å redde kloden, en høyst forståelig frykt for at verden skal bli ubeboelig for dem selv og deres barn, en gang i fremtiden.

Regjeringspartier som angripes fra alle hold gjør det nesten uten unntak dårlig i skolevalg. Høyres nedtur i skolevalgene har dessuten sammenheng med fraværsgrensen. Den er innført av Høyres kunnskapsminister Røe Isaksen, men er upopulær blant elevene, og har vært et hett tema i valgdebattene ved de videregående skolene.

Mer enn 150.000 elever ved 390 videregående skoler har nå stemt. Nå må de røde og grønne partiene jobbe hardt for å få disse til å gjenta stemmegivningen når det blir alvor på søndag og mandag.

Høyre og FrP vil på sin side håpe at flest mulig av ungdommene som sier de vil ha et skifte, ombestemmer seg eller blir hjemme.

Høyre og FrP vet dessuten godt at dersom det hadde vært prøvevalg for norske menn over 35 år, ville det gitt et helt annet resultat. I denne store velgergruppen stemmer et stort flertall borgerlig. Om disse kan mobiliseres i et forsøk på å sikre fortsatt borgerlig regjering, vil også være med og avgjøre valget.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse