Annonse
Hva vil det bety for en kapitalistisk økonomi som er totalt basert på stadig vekst?  Det svaret har ikke jeg, men jeg har et håp: Det heter ungdommen! skriver Edvin M. Eriksen. Foto: Ragnhild Gustad

Ungdommen skal redde framtida

Sammen med ungdommen kommer miljøpartienes vekst til å fortsette. Heldigvis!

Ingen ting gleder meg mer enn ungdommens fantastiske og utrolig viktige miljøengasjement. Jeg blir gang etter gang imponert over den kunnskapen de står fram med og måten de engasjerer seg på. Det vi opplever nå er at det er ungdommen som representerer klokskapen.  Vi andre har faktisk i mange tiår vært ute på farlige veger og sørget for en plyndring av naturen og en livstruende forurensning. Ungdommen ser og forstår, mens altfor mange av oss godt voksne har lent oss tilbake og fortsatt med vår usunne livsstil.

Jeg er sosialist og tror på likeverd og et samfunn med like muligheter for alle, men har likevel blitt en del av det kapitalistiske økonomiske systemet vi har basert livene våre på. Det har vært vanskelig å få fram fungerende alternativ. Men nå begynner hele livsstilen og det økonomiske systemet å rakne. Hvorfor?  Fordi hele systemet og vårt levesett er basert på en usunn ide om stadig vekst i produksjon og forbruk – nesten uansett hva det er vi forbruker – og også når det vi produserer og forbruker på litt sikt er ødeleggende for den naturen vi er totalt avhengige av.

Denne vekstfilosofien som vi har behandlet som en gudegitt ide har også hatt i seg at alt som er stort må vokse og bli stadig større – mens alt som er mindre skal slukes av det store. Det er forklaringen på byenes vekst mens distriktene der maten og livsgrunnlaget  vår finnes må tømmes. Nå snakkes det i alle sammenhenger om å være robust og om store og sterke enheter. I konkurransesamfunnet slås alle mindre tilbud sammen til stadig større enheter.

Det er bare å vise til våre dagligvarekjeder som har slukt alle mindre butikker. Det samme skjer med utviklingen av stadig større kjøpesenter og stadig færre selvstendige butikker i bysentrene. Det påstås at vi vil ha det sånn for at alle varene, saker og ting uten mening, må bli stadig billigere. Sånn at vi kan kjøpe og forbruke stadig flere saker og ting som vi absolutt ikke har bruk for. En sånn sykelig kontinuerlig kjøpsorgasme vil jeg ikke lenger være en del av.

All utvikling er del av en større prosess mot sentralisering og store såkalte robuste enheter som faktisk ødelegger konkurransen. Alt i samsvar med kapitalismens idegrunnlag. Det som er virkelig farlig er at hele vår livsstil ikke er bærekraftig – det kan ikke fortsette. Forbruks- og kast-samfunnet bruker opp og ødelegger naturen rundt oss – sakte men sikkert. Ja, etter hver faktisk ganske fort.  Dette til dels syke forbruket av alt det vi slett ikke trenger kan rett og slett ikke fortsette. Vi må nå innrette livene våre på en bærekraftig måte – livstilen vår og hverdagen vår.

Dette har de unge forstått og i Norge stormer miljøpartiene fram mens spesielt Arbeiderpartiet med sine tradisjoner taper. Sammen med ungdommen kommer miljøpartienes vekst til å fortsette. Heldigvis!  De gamle og velfødde som styrer de vestlige samfunn har kun en modell for det som omtales som framgang. Vekst! De tror på en ide der alt skal løses med stadig økende vekst. Økt produksjon, økt salg, økt forbruk. De kaller det vekst.

Nå er vi kommet dit i ødeleggelsen av vår egen moder jord at eneste redning er å slutte å produsere olje, slutte å produsere klær og mat som ødelegger naturgrunnlaget, slutte å produsere plast og alt annet som brukes noen minutter og så kastes og forsøpler hav og jord. Forbruket av slike skadelige varer må ned. Det betyr at all slik produksjon må ned- og det betyr at stadig og skadelig vekst ikke kan være grunnlaget for vår økonomi. Vekstøkonomien må stoppes. Hva vil det bety for en kapitalistisk økonomi som er totalt basert på stadig vekst?  Det svaret har ikke jeg, men jeg har et håp: Det heter ungdommen!

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse