Annonse
Et kraftsenter for skaperkraft. Bildet er tatt foran gamle Tvibit i 2000 og viser fra venstre: Hanna Pincus Gjertsen, Stina Førde Kjeldsen og Marthe E. M. Igesund. Foto: Yngve Olsen Sæbbe.

Ungdomshuset som formet Tromsø

Tvibit er blitt sentral for utviklingen av Tromsø som kulturby

Brødtekstbilder: 
Denne uka åpner nye Tvibit i den gamle brannstasjonen. Foto: Brekke Strand
Stadig har delegasjoner utenfra kommet til Tromsø for å lære. «Tvibit-modellen» har blitt et begrep.

Denne uka åpner nye Tvibit i den gamle brannstasjonen, men som fristed er det eldre.

Siden år 2000 har tusenvis av unge blitt møtt av Tvibit sin egen filosofi:

- Tør å gjøre det umulige mulig
-  Ikke vær redd for å mislykkes
- Tør å gjøre en forskjell og forandre verden
-  Glem aldri hvor du kommer fra
-  Husk å se og oppmuntre andre

I dag ser vi resultatet: Tvibit har blitt et produksjons- og kompetansesenter for bredde og profesjonelle innen musikk, ung kultur, helse, film og kreativ virksomhet. Alt fra Kofor (Kompetansesenter for Rock i Nordnorge) til NUFF (Nordisk Ung Filmfestival), helsestasjon for unge og byens største musikkfestivaler er under samme tak. Det gir synergier, men også vennskap, trygghet og trivsel. – Det beste stedet og de de beste folka. Et paradis for unge, skriver Andrei på Tvibit sin egen Facebook-side.

Troms fylkeskommune har bidratt med til sammen 15 millioner kroner siden Tvibit åpnet. Vi tror på kultur og kreativ næring, og at Tvibit kan være en ressurs og drivkraft i kulturbyen Tromsø. Realisering av ideer er bærende for huset. Her får unge utrykke og eksponere seg. Hver og en er unik. Alle har noe å bidra med når de møtes med tillit, respekt, engasjement og muligheter til å bruke sitt talent. Da former de Tromsø som kulturby.

Tvibit er et produkt av langsiktig politisk satsing, men det er brukerne som skal ha æren. Alt fra aktiviteter utløst av Prosjektvugga til artisten Dagny sine 20 millioner avspillinger på Spotify. Det er ikke kultur som skaper mennesker, det er mennesker som skaper kultur. Jo flere som får muligheten til å oppdage og utvikle sine ferdigheter, jo flere finner sitt talent. Slik henger kvalitet og bredde tett sammen. Huset blir både et sted for aktivitet og der unge finner veien videre.

I dag har Tvibit vokst til å bli et hus som ikke bare høster ros nasjonalt, men verden rundt. Stadig har delegasjoner utenfra kommet til Tromsø for å lære. «Tvibit-modellen» har blitt et begrep. Huset har også speilet at Tromsø er en verdensby langt i nord – med en unik internasjonal orientering. Herfra har det blitt knytt samarbeidsbånd til blant annet Gaza og Nordvest-Russland. Tvibit-brukerne er tromsøborgere og verdensborgere.

- Jeg vil at livet skal bli noe annet, og nå har jeg muligheten, sier hovedpersonen i Tvibit-venn Ole Giæver sin Berlin-hedrede spillefilm, «Mot naturen».

Måtte Tvibit-folket fortsatt bruke huset slik og forme Tromsø og unge for generasjoner.

Lykke til i nye lokaler som fortsatt kraftsenter for skaperkraft.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse